Магията на коледния дух завладя Плевен. Празничната украса създава настроение

...
Магията на коледния дух завладя Плевен. Празничната украса създава настроение
Коментари Харесай

Магията на коледния дух завладя Плевен: Празнична атракция е уникална шейна на близо 100 години

Магията на коледния дух завладя Плевен. Празничната декорация основава въодушевление на жителите и гостите на града.

Атракция е неповторима шейна на близо 100 години , ситуирана в парка на Регионалния исторически музей. Тя е украсена с гирлянди и играчки , а до нея е изправена фигура на Дядо Коледа. 
 Община Плевен
Шейната е експонат от фонда на музея, изплатена през 1996 година . Това сподели за Българска телеграфна агенция Миглена Николаева, началник на отдел " Етнография ".

От информацията, непокътната на нея, е известно, че е употребена през 30-те години на предишния век от Тома Киров, който е работил в хан " Петърница " в Плевен и е возил хора до гарата или на разходка из града.
 Община Плевен
Тя е продадена на музея от правоприемник на Киров. Реставрирана е преди няколко години. В истинския си тип е с газени фенери, теглена от един или два коня, със седалка за двама пасажери и една за кочияша, имала е тапицерия от кадифе и морска трева, което прилича сегашните ратанови плетки.  Шейната чака своите гости, които могат да си създадат до нея фотоси за спомен.

И тази година градът посреща празниците с две елхи на централния площад „ Възраждане “ - естественото близо 10-метрово дърво и конусна елха , която основава празнично въодушевление на Коледния базар, оповестиха от Общината.
 Община Плевен
Естествената елха е украсена със стотици лампички в цветове на празника - зелено и бяло . Конусът е в цветни коледни топки. За празниците е осветена и Оркестрината в Градската градина. 
 Община Плевен
На площад „ Възраждане “ още веднъж са сложена специфичната пощенска кутия за коледните писма на децата с стремежи за дарове , дружно с фигурите на джуджетата. Монтираната до тях светеща арка с цифрите на идващата нова 2024 година е желано място за фотоси.
 Община Плевен
Дядо Коледа и Снежният човек са другите „ посетители “ на площад „ Възраждане “ в дните преди празниците, в коледна декорация са и част от дърветата по центъра.
 Община Плевен
Допълнителна коледна арка посреща плевенчани и гостите на града откъм жк „ Сторгозия “. Светлинна декорация основава въодушевление и в региона на кръговото кръстовище и надлеза към жк „ Сторгозия ”, както и по централните улици.
 Община Плевен
Част от празничната атмосфера в града е и обичайният Коледен базар , който ще посреща гости в дните до 3 януари 2024 година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР