Магията на Коледа засяга дори и сладките и ги прави

...
Магията на Коледа засяга дори и сладките и ги прави
Коментари Харесай

Коледен щолен със сладко от зелени смокини

Магията на Коледа визира даже и сладките и ги прави още по-хубави, а който не има вяра, може да опита нашия Коледен щолен

Необходими Продукти

● брашно - 750 г
● захар - 80 г
● суха квас - 11 г на Йоткер
● прясно мляко - 250 мл
● яйца - 3 бр.
● масло - 200 г
● ванилия - 1 ч.л. дестилат
● карамфил - 1/ 2 ч.л. на прахуляк
● индийско орехче - 2 щипки
● кардамон - 1/2 ч.л. на прахуляк
● сол - 1 - 2 щипки

За пълнежа


● бадемова есенция - 4 - 5 капки
● зелени смокини - 10 бр. плодове от сладко
● стафиди - 100 г златни
● стафиди - 100 г тъмни
● бадеми - 150 г смлени
● сушени кайсии - 100 г
● червени боровинки - 80 г сушени
● сини сливи - 50 г сушени
● фурми - 10 бр.
● лимонови кори - 1 ч.л. кандирани
● портокалови кори - 1 ч.л. кандирани
● ром - 60 г мрачен
● пудра захар - 2 с.л.

За глазурата


● масло - 4 с.л.

За поръсване


● пудра захар - към 3 с.л.
● пудра захар - овкусена с ванилия

Начин на подготвяне

В стъклена купа нарязваме сушените плодове - зелени смокини, кайсии, фурми и захаросаните корички. Към тях прибавяме боровинките и стафидите. Заливам с рома и ги оставям за 30 минути, с цел да поемат от течността и набъбнат.

След това ги шупвам за 2-3 минути и оставям да се охладят, смесвайки ги с бадемовата есенция, смлените ядки и останалите съставки. Поставяме ги в ледник за 12 часа, с цел да усвоят ароматите.

В подобаваща купа пресяваме брашното, като прибавяме в него сухите съставки - сол, кардамон, карамфил и индийско орехче. Смесваме добре и оформяме кладенче.

В купичка с хладко прясно мляко смесваме маята с лъжица захар и оставяме на топло, с цел да се задейства.

Загряваме за малко маслото и откакто се охлади го прибавяме към разрушените поредно захар, ванилия и яйца до хомогенна консистенция.

В кладенчето изсипваме маята и маслено-яйчената примес. Омесваме меко и еластично тесто, което покриваме с фолио за свежо предпазване. Оставяме го за 30 минути да почине в топло помещение. Разточваме го на правоъгълник и изсипваме върху него напоените с аромати плодове (трябва да са със стайна температура).

Завиваме плънката с краищата на тестото и го премесваме още един път, с цел да разпределим отмерено пълнежа. Разделяме го на две елементи, които разточваме още веднъж на правоъгълници. Прегъваме тестото на три елементи като плик. Поставям двете рула в дребни формички за самун върху намазана с масло хартия за печене. Оставяме ги още един път да втасат.

Фурната е загрята на 180 градуса. Щоленът се пече за към 50-55 минути на 180160 градуса (при печка с вентилатор).

След появяването на златисто-хрупкавата коричка обливаме още горещия фруктов самун с разтопено масло и поръсваме обилно с пудра захар, ухаеща на ванилия.

След цялостното му изстудяване омотавам със стреч фолио и съхраняваме на хладно. При поднасяне се поръсва още веднъж с пудра захар.

Съвет: Захаросаните цитрусови пръчици можете да си приготвите сами, и да са ви подръка за всеки сладкиш. А и ароматът им е по-наситен. Лятото набрах пресни лимони, на които обелих деликатно кората им и я нарязах на лентички. Приготвям захарен сироп, в който ги бланширам за 3-4 минути. Те трансформират цветът си и стават транспарантни.

Оставям ги да се отцедят и изсушат, само че за малко. Съхраняват се в стъклен буркан с похлупак. По същият метод се подготвят и портокалите, само че тях разрязвам на по-плътни ивички.

Приготвяйки мъфини или кексове ги топвам в разтопен шоколад и охладени добавям към тестото. Трудоемко, само че си заслужава.

Коледният щолен със сладко от зелени смокини е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР