Магистратите от Висшия съдебен съвет обсъждат допустими ли са за

...
Магистратите от Висшия съдебен съвет обсъждат допустими ли са за
Коментари Харесай

ВСС ще гледа по същество 1-ва точка за оставката на Гешев

Магистратите от Висшия правосъден съвет разискват възможни ли са за разискване всъщност обстоятелствата и събитията, посочени в предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, оповестиха от Висш съдебен съвет.

За два часа и половина, Висш съдебен съвет съумя да разиска единствено първото от основанията по предлагането на министър Йорданова - а точно събитията по време на митингите против кабинета " Борисов " и против самия основен прокурор Иван Гешев, както и данните за това, че има осъществено полицейско принуждение , (когато зад колоните на Министерския съвет служители на реда биха младежи, а от кабинета " Борисов-3 " и прокуратурата не бяха разкрили полицейско принуждение - б.р.).
 Гешев сигнализира, че овладяват прокуратурата – пазач на правата у нас
Гешев сигнализира, че овладяват прокуратурата – пазач на правата у нас

За него заявката било писано от трима, неюристи, неразговаряли между тях

И основният прокурор, и членовете на Висш съдебен съвет одобриха, че този претекст е позволен за разискване всъщност и на последващо съвещание на Висш съдебен съвет ще бъде разискван всъщност . Един от причините за това бе, че дейностите и бездействията, които се настояват в предлагането на министър Йорданова, са осъществени във времето, в което Иван Гешев е заемал поста основен прокурор .

В момента правосъдните кадровици дискутират второто съображение - досъдебното произвеждане против евродепутата и някогашен публицист Елена Йончева, поради което беше пожелан от Екологичен потенциал нейния имунитет . В началото на тази година Екологичен потенциал отхвърли да смъкна имунитета ѝ с претекста, че евентуално досъдебното произвеждане е формирано по политически аргументи . Тук към този момент има значителен спор, защото имунитетът на Елена Йончева беше пожелан от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и съгласно огромна част от правосъдните кадровици не може за това да бъде търсена отговорност от сегашния основен прокурор.
 Йорданова решена да не се отхвърля, макар чувство за предрешеност
Йорданова решена да не се отхвърля, макар чувство за предрешеност

Няма да се учуди процедурата отново да се отсрочи

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че няма нищо срещу да се гледат всички точки по предварителното му освобождение всъщност , тъй като по този начин ще се види и тяхната очевидна неплатежоспособност. В процедурата по предварителното освобождение на обвинител номер едно, Гешев съобщи, че прозира непознаване на логиката и за избор на процедурата за избор на основен прокурор и за неговото освобождение . Налице е тежко нарушаване, редовно несъблюдение на служебните отговорности и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, сподели Гешев пред правосъдните кадровици и посочи, че не вижда юридически причини в предлагането на Йорданова, а очевидна неплатежоспособност и неналичието на каквито и да било условия .

На Гешев не му е известно в Министерство на вътрешните работи да имат предпоставки и отговорности да уведомява Министерство на правораздаването за докладни мемоари за осъществено закононарушение, се споделя в известието на Висш съдебен съвет.

Той изиска още правосъдният министър Надежда Йорданова да се посочи и по какви точки се ползва информация от Министерство на вътрешните работи .

За Атанаска Дишева в мнението не са разграничени възражения по допустимост и основателност. Само възраженията единствено по допустимост следва да бъдат слушани и прегледани , само че тъй като не са разграничени, би трябвало да се чуят. Дишева смята предлагането на правосъдния министър за предварително освобождение на основния прокурор за постоянно и възможно по следните съображения: изпълнени са всички предпоставки по член 7 на всички признати вътрешни правила.

Според ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев настояването по предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в целокупност като неприемливо. Правилата са си правила, само че следва да почиват на закона, изясни Чолаков.

Междувременно хакери нападнаха уеб страницата на Висш съдебен съвет. Според правосъдния министър Надежда Йорданова директното лъчение на процедурата по предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев на уеб страницата на Висш съдебен съвет е било подложено на хакерска офанзива. Магистратите се сплотиха, че няма спънка да бъде продължено съвещание на кадровия орган и да не да се отсрочва за различен път. Заседанието към този момент се дава онлайн , увери по-късно Йорданова.

Припомняме, при внасянето на настояването за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев от правосъдния министър Надежда Йорданова, той дефинира импортираните документи Тогава Йорданова съобщи, че на българския поданик.

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет " Янев " откакто бяха събрани и забавени преписки. За да се стигне до създадоха специфични правила.

Това е второ искане за премахване на основния прокурор, откакто през юни 2021 година на Висшия правосъден съвет (ВСС) да освободи предварително Иван Гешев. Тогава Висш съдебен съвет а, откакто дебатира 7 часа кардиналните учредения за това.

Стоилов апелира и във Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на Висш съдебен съвет, а и внесе искане за пояснение в Конституционния съд дали правосъдният министър може да желае премахване на основния прокурор.

С решение

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше настояването, а и внесе и заместничката му поради информация за инцидентното систематизиране на делата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР