Магистратите от Върховния касационен съд за втори път върнаха делото

...
Магистратите от Върховния касационен съд за втори път върнаха делото
Коментари Харесай

От ВКС повторно върнаха делото срещу трима служители на ДФ Земеделие

Магистратите от Върховния касационен съд за повторно върнаха делото за рушвет против чиновници на Държавен фонд " Земеделие ", оповестиха от Върховен касационен съд. Те го дадоха за ново разглеждане от Апелативния съд във Варна.

Тричленката на Върховен касационен съд с р ешение № 183/28.11.2017 година, постановено по наказателно дело № 535/2017 година , анулира въззивно решение № 35/09.03.2017 година на Апелативен съд - Варна. Отмененото решение е по наказателно дело № 436/2016 година, което се връща за ново разглеждане от различен състав на съда. Решението не предстои на обжалване, осведомят от Върховен касационен съд.

Делото против подсъдимите Йорданка Георгиева, Надя Вълчева (служители в Държавен фонд " Земеделие " - Варна) и Георги Герджиков (бивш чиновник в Държавна фирма " Земеделие " - Добрич) е формирано по касационен митинг на Апелативната прокуратура - Варна.

Подсъдимите са приети за отговорни и наказани за рушвет посредством изнудване посредством корист със служебно състояние и в огромни размери. На Георгиева е наложена условна присъда от 2 година и 8 месеца отнемане от независимост, отсрочено с изпитателен период от 5 г ., санкция в размер на 3 000 лева и отнемане от права за период от 3 година

Наказанието за Вълчева е условна присъда от 2 година затвор отнемане от независимост, отсрочено с изпитателен период от 4 г .; санкция в размер на 2 000 лева и отнемане от права за период от 3 година

За Герджиков , наказан за машинация и за това, че се е показал за длъжностно лице и му е несъмнено наказване от 3 година затвор , отсрочен и с изпитателен период от 5 година, санкция в размер на 4 000 лева и отнемане от права за период от 3 г .

В претекстовете на правосъдното решение се показва, по делото би трябвало да се ревизира въззивен правосъден акт в хода на второ подред въззивно произвеждане, формирано след отменително решение от 27 октомври 2016 г . на Върховен касационен съд. В него се открива, че липсват претекстове за какво са наложени тези санкции, няма отговор и за какво е анулирано първото въззивно решение.

" В посоченото отменително решение на касационната инстанция е подложен акцент на съответните съображения на прокурора по отношение на недоволството му за неправда на наложените санкции, като по този метод са обрисувани дължимите при новото разглеждане на делото законосъобразни дейности от въззивния съд във връзка със заложения в член 339, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс стандарт. Следователно напътствията по отношение на наличието на претекстовете са със наложителен темперамент по смисъла на член 355, алинея 1, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс ", безапелационни са висшите съдии.

Според тях тъкмо тези инструкции са останали неизпълнени от въззивния съд при повторното решение на делото, като в претекстовете не са разисквани всички условия, значими за типа, размера и метода на изтърпяване на наказването, а тези, които са били предмет на разискване, са наранени официално и незадълбочено, се споделя в решението на касационните съдии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР