Магистратите могат да бъдат повишени в по-горен ранг след като

...
Магистратите могат да бъдат повишени в по-горен ранг след като
Коментари Харесай

Магистратите могат да минат в по-горен след три години от последното повишение

Магистратите могат да бъдат нараснали в по-горен сан откакто са минали три години от последното покачване. Това реши общото заседание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ) по тълкувателно дело № 3 от 2023 година

То е формирано по искане на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков за приемане на тълкувателно решение по следния въпрос: " За повишение на място в по-горен сан на арбитър, прокурор или следовател по член 234 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), належащо ли е да са минали три години от предходното повишение в сан? "

Тълкуването на наредбата на член 234 Закон за съдебната власт се постанова заради зародила спорна правосъдна процедура от правосъдни сформира на Върховен административен съд.

Една група магистрати одобряват, че за повишение на място в по-горен сан на арбитър, прокурор или следовател не е належащо да са минали три години от предходното повишение. Втората група приема, че е належащо да са минали три години от предходното повишение в сан, тъй като по този начин се подсигурява, че магистратът е придобил съответния стаж за по-високата длъжността.

Повишаването на магистратите в по-горен сан е планувано като опция при осъществяването на три кумулативни предпоставки: 1) при получена позитивна сложна оценка " доста добра " от последното атестиране; 2) в случай че е прослужил на съответната или приравнена служба минимум три години и 3) има нужния според член 164 Закон за съдебната власт юридически стаж за заемане на длъжността, съответстваща на по-високия сан.

Възможността за покачване на магистрат преди да са изтегли трите години е допустимо посредством предварително повишение в сан като подучване.
 Удължиха с 20 дни периода за публично разискване на новия Закон за правосъдната власт
Удължиха с 20 дни периода за публично разискване на новия Закон за правосъдната власт

Промяната се постанова заради множеството оферти, получени от органите на правосъдната власт и съсловни организации на магистратите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР