Магистрати се срещнаха с ученици от 8-и и 9-и клас

...
Магистрати се срещнаха с ученици от 8-и и 9-и клас
Коментари Харесай

Прокурори на среща с ученици: Бъдете внимателни, всяко действие има последствия

Магистрати се срещнаха с възпитаници от 8-и и 9-и клас от две паралелки с профил „ Съдебна администрация “, компетентност „ Съдебен чиновник “,  в СУ „ Йордан Йовков “ в Бургас.

Христо Колев, прокурор в Окръжна прокуратура-Бургас и член на  Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Гинка Чинова, прокурор от Районна прокуратура-Бургас, и Пенка Потапова от Окръжния следствен отдел при ОП-Бургас изнесоха следващия открит урок в границите на самодейността „ Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право “. Тя е проведена от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България (КСБ).

Магистратите обясниха на децата какво могат да създадат, в случай че станат неволни очевидци на закононарушение или схванат, че техен съученик или другар е жертва на домашно принуждение. Прокурор Колев ги срещна с функционалностите на прокуратурата и мястото й в правосъдната система. „ Ние сме облечени с малко повече отговорности изключително, когато сложим тогата. Следим за спазването на законността като ръководим следствието, което може да се организира единствено по разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. А вие сте нашето бъдеще. Учите в доста характерна паралелка, неповторима за междинното обучение - „ правосъдна администрация “, и би трябвало да имате малко повече знания по тематиката за правораздаването. Това е една от задачите на нашата среща “, обърна се към учениците прокурор Колев. Той приказва за главния закон – Конституцията, и за правата на малолетните.

„ Има случаи, в които се постанова да се съберат 10 институции, с цел да решат ориста на едно дете, тя е най-важното. Нашата задача е детето да бъде оптимално предпазено и пощадено, да се резервира неговата душeвност и живот “, изясни прокурор Чинова. Тя описа за така наречен „ синя стая “, в която, когато се наложи, се водят разпити зад стъкло. Детето не вижда хората от другата страна, само че знае кои са, може да разчита и на помощта на психолог.

На учениците бяха показани две филмчета, свързани и със синята стая, и с техните права и отговорности. Прокурорите насърчиха децата при проблем у дома или някъде другаде да търсят помощ от учителите си. „ Възползвайте се от това, че ги има. Учителите знаят по какъв начин да ви оказват помощ “, сподели прокурор Чинова, само че подсети, че „ в случай че нещо е неистина, психологът ще го разбере “.

Прокурорите обясниха на децата по кое време се води наказателно гонене, на каква възраст могат да подават тъжби сами и какво става с тези, които правят закононарушения. „ Внимавайте във всяка от постъпките си, в това какво предприемате. Изключително сте уязвими, всяко едно деяние има последици. При противообществени прояви всичко се вписва в досието ви и един ден това може да ви попречи да работите мечтаната от вас специалност “, обърна се към децата следовател Потапова.

Кампанията на АПБ продължава със срещи с възпитаници в разнообразни градове в цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР