Магистрала Хемус трябва да се дострои със специален закон с

...
Магистрала Хемус трябва да се дострои със специален закон с
Коментари Харесай

Открадната магистрала Хемус е щяла да се дострои със спецзакон

Магистрала " Хемус " би трябвало да се дострои със специфичен закон с работно заглавие: " Закон за дотъкмяване на открадната автомагистрала " . За това са се разбрали министър председателят Кирил Петков, вицепремиерите и министри на районното развиване Гроздан Караджов, на финансите Асен Василев и вътрешният министър Бойко Рашков по време на среща, провела се на 12 май 2022 година в Министерския съвет.

Това излиза наяве от публикувани документи от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) до медиите във връзка изявление на вътрешния министър Бойко Рашков.

Тази заран пред бТВ Рашков съобщи: " Министерство на регионалното развитие не е направило нито една стъпка, с цел да сезира български съд, който да се произнесе по така наречен инхаус контракти, подписани все още, когато държавното управление е било ръководено от Борисов - законосъобразни ли са и в случай че не са да бъдат оповестени за оскъдни ".

По-късно пред публицисти Гроздан Караджов съобщи, че е " слисан " от казаното от Рашков. Той сподели, че още на 31 януари 2022 година е изпратил писмо до премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи по отношение на инхаус договорите, по които се извършват сектори от автомагистрала " Хемус ". Писмото е било съпроводено с наличните документи в Министерство на регионалното развитие по случая.



По-късно от Министерство на регионалното развитие изпратиха до медиите и самото писмо. От него излиза наяве, че Гроздан Караджов е изискал среща, с цел да се вземе решение какви дейности ще предприеме държавното управление по тези контракти. По думите на Караджов той е уведомил за рисковете, които могат да се породят по отношение на заплащанията по тези контракти и е изискал да се разпореди специфичен юридически разбор.

Такава намира се организира четири месеца по-късно - на 12 май 2022 година, на която е участвал и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, твърди Караджов.

В имейла, изпратен от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, е записано какво е контрактувано на тази среща. Според публикувания от Министерство на регионалното развитие текст на електронното писмо излиза наяве, че те са се разбрали да се сътвори работна група сред Министерството на финансите (МФ) и на Министерство на регионалното развитие, която да създаде проектозакон под надпис: Закон за дотъкмяване на открадната автомагистрала.

Предвиждало се е законът " да разреши дотъкмяване на строителните действия при изискванията на подписаните контракти и след частична индексация … без новото управление на АПИ, Министерство на регионалното развитие или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ ", излиза наяве от публикуваният имейл.

Договорено е още да " се обезпечи отнасяне на подписаните контракти като контракти за строителство, по които да се контракти съответен период за осъществяване на СМР (строително-монтажни работи - бел. ред.) и да се даде гаранция за качество на издигнатото ".

Бъдещият закон е планувано още " 100% обезценка на платените задатъци ". Не е ясно какво значи това.

Индексация за строителството на " Хемус " ще се прави единствено за " нови заплащания и/или новоизпълнени СМР (не се актуализират цени за към този момент платени или към този момент осъществени дейности) ", е трябвало да бъде планувано в бъдещия закон.

Освен това е трябвало да се запазят всички законови благоприятни условия за търсене на наказателна и гражданска отговорност от нарушителите на закона.

На срещата при премиера на 12 май министрите са се разбрали законопроектът да се създаде от администрацията, след което да се прегледа от външен специалист и да бъде разискван на съдружен съвет, излиза наяве от публикуваното електронно писмо.

Още от встъпването си в служба Гроздан Караджов пази тезата си, че казуса с всички инхаус контракти би трябвало да се реши със Според него трансформирането на инхаус договорите в действителни контракти за строителство е допустимо позволение на казуса. В противоположен случай рискът е дадените до момента пари да бъдат изгубени и да няма автомагистрала.

Караджов съобщи, че постоянно се е придържал към контрактуваното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи.

" Какво споделя Бойко Рашков, че тогава ми е споделил да видоизменявам противозаконните контракти за строителство в законни, а в този момент пред вас прави клеветата, че аз съм се бил забавил ", възмути се Гроздан Караджов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР