Магическата формула за правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС изглежда

...
Магическата формула за правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС изглежда
Коментари Харесай

Защо идеята на Борисов и Габриел устройва всички

Магическата формула за държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС наподобява открита. Съобщиха я на конференция в неделния ден Бойко Борисов и Мария Габриел - държавно управление от специалисти за 1 година. " Формат, който изключва коалиция ", сподели кандидатката за министър председател на ГЕРБ. " Няма обединения - няма да им дадем да ни привързват към Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Слави Трифонов ", съобщи и водачът на партията. Една година не е доста време, една четвърт от постоянен мандат, само че тъкмо тази една година включва два вота - локални и европейски.

В българския вид обединенията не са това, което са в развитите европейски демокрации. В държавното управление на тройната коалиция да вземем за пример де факто управляваше Движение за права и свободи и моделът КТБ, а БСП трябваше да глътне горчивия хап. Два от трите кабинета на ГЕРБ бяха съдружни, само че никой нямаше подозрения кой взема решенията - Бойко Борисов. В последното съдружно държавно управление също не цареше дух на съгласие и отговорно съюзническо държание.

В 49-ия парламент едно експертно държавно управление би устроило всички политически сили. Обтекаемата формула дава опция да вземат участие на процедура всички обединения - да вземем за пример посредством специалисти, които ще влязат с утвърждението на една партия, само че действително са номинации на друга. Не че не се правеше и в съдружни държавни управления - през 2017 година например Емил Караниколов стана министър на стопанската система от квотата на " Атака ", въпреки да беше прочут с лоялността си към ГЕРБ и обвързваните с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски покупко-продажби по времето, когато оглавяваше Агенцията за приватизация.

При експертното държавно управление официално квоти няма, само че партийните селекции не остават за дълго скрити. Няма потребност и от подготовка на съдружни съглашения и договаряне на механизъм за съдружно взаимоотношение. Кога и по какъв начин водачите на болшинството, което го поддържа, ще се срещат, ще е прикрито от гласност.

Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ще бъдат удовлетворени?

Чрез определената формула ГЕРБ няма да наруши решение на конгреса си, което не разрешава на партията да се коалира с Българска социалистическа партия. Пред делегатите на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия през февруари водачът Корнелия Нинова също съобщи, че Българска социалистическа партия няма да прави коалиция с ГЕРБ, само че би трябвало да взе участие в последващо постоянно ръководство, с цел да е " общественият дирек ". Вече е подготвена да поддържа експертен кабинет, обаче ще пита и членовете на партията, които ще решат дали и по какъв начин.

Експертно държавно управление би парирало възможни рецензии към ГЕРБ за взаимно ръководство с Движение за права и свободи. Помним онази фраза на Бойко Борисов от 2017 година: " ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с Движение за права и свободи, няма да влезем и с ДОСТ ". В същото време удовлетворява властовите упоритости на придвижването, което от 2020 година лансира " държавно управление на националното избавление ", формирано от специалисти - някакви митични надпартийни и самостоятелни експерти, каквито в реалност нито една политическа мощ не би номинирала. Това е техният късмет да вземат участие в изпълнителната власт. Така, както " експертно ръководство "  с министър председател на ГЕРБ е комфортният случай за Борисов партията да излезе от изолираност и да управлява промените - в това число правосъдната. 

Експертният кабинет устройва и " ИТН "  (ИТН), чийто водач Слави Трифонов съобщи през юни м.г.: "... Няма никаква коалиция сред Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Няма и в никакъв случай няма да има ". Изявлението му пристигна откакто с гласовете на Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане "  председателят на 48-ия парламент Никола Минчев беше отхвърлен предварително от поста си и предопредели резултата от вота на съмнение.

А ПП-ДБ и " Възраждане "? В опозиция?

Находчивият избор на Мария Габриел - еврокомисар втори мандат, с ресори нововъведения и юношески политики - за министър председател на експертно държавно управление тушира първичните реакции от страна на обединението ПП-ДБ. И въпреки от " Продължаваме промяната "  да идват положителни сигнали за Габриел, надали ще нарушат решението си да не споделят власт с ГЕРБ. Подкрепа за политики обаче не е изключена. Все отново двете обединения заявиха общи цели като еврозоната, Шенген, правосъдна промяна - и обща законодателна стратегия.  

Оставането на ПП-ДБ в съпротива няма да е лесна за осъществяване политическа задача. Ще би трябвало да се мерят по смисъл и гръмогласност със своя политически и ценностен съперник " Възраждане ", които на последващи избори ще се борят за второто място. Трудна е ролята на съпротива на експертно държавно управление, откакто политически водачи, които го поддържат, са в пленарна зала - дружно с лидера на групировката, с чийто мандат е формирано. Това би бил мощен гръб, осигуряващ парламентарен комфорт за ръководещите.

Седмицата, в която ще текат договарянията за настройване на държавно управление с първия мандат, съответствува със завръщането на основния прокурор Иван Гешев от Съединените щати, където той отпътува непосредствено след аудиенция в Турция. Обвинител номер 1 отлетя за Истанбул за конгрес на Международната организация на прокурорите на втория ден след опита за нападение против него. В идващите няколко дни той се трансформира от застрашено лице в личност нон грата за правосъдната система, откакто първо претендентът за министър председател Мария Габриел, а след това и шестима от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет желаеха освобождението му. Движение за права и свободи първи приветстваха поръчката от страна на ГЕРБ, а политици и анализатори разчетоха тези дейности като детайл от договорката за държавно управление.

Излиза, че тези, които го избраха и поддържаха повече от три години, към този момент желаят различен основен прокурор. Въпросът е желаят ли да извадят политиката от правосъдната власт, с цел да не натиска никой бутоните и́.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР