Магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост,

...
Магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост,
Коментари Харесай

Германия: Всеки четвърти магазин е пред фалит

Магазините, в които не се продават артикули от първа нужда, бяха затворени преди повече от половин година. Сега, когато боят на новите инфекции спадна доста, магазините стартират последователно да отворят порти. Особено тежко рецесията удари дребните частни магазинчета. Както всички останали, по този начин и те имат право на държавна финансова помощ. Онези от тях, чийто оборот от ноември 2020 до юни 2021 е понижен с минимум 30%, могат да получат финансови добавки. В взаимозависимост от това с какъв брой тъкмо е намалял оборът, обезщетенията се движат сред 40% и 90%, като за база се взимат закрепените разноски - т.е. разноските за наем, ток или отопление.

Финансовите запаси са изчерпани

Междувременно доста от притежателите на магазини са с празни банкови сметки - освен фирмени, само че и персонални. От Сдружението на търговците на дребно считат, че към 120 000 (от общо 450 000 търговци на дребно в страната) са в толкоз тежко финансово положение, че са пред закриване. До сходни заключения стигат и в Съюза на немските градове и общини. Според тях, минимум 250 000 работни места в търговията са съществено застрашени. За да бъдат избавени тези, на които към момента може да се помогне, отвред се чуват апели за бързо отваряне на магазините и заведенията. И това обаче не е гаранция за избавление. В изискванията на пандемия доста хора привикнаха да пазарят в интернет. Пандемията даде голям подтик на онлайн-търговията: през 2020 година оборотът в интернет се е нараснал с 23 %, достигайки равнище от 73 милиарда евро. Затова на доста места в този момент се питат по какъв начин да подтикват клиентите да пазарят още веднъж в комерсиалната мрежа.

Множество условия към пазаруващите

Мнозина консуматори са внимателни, заради това, че извършването на покупки е допустимо единствено при съблюдаване на строги санитарно-хигиенни условия. Ако заболеваемостта надвиши 50 инфекции на 100 хиляди души население за седем дни, магазините ще позволяват единствено тези, които са напълно имунизирани, които са прекарали болестта или хора с негативен тест за ковид. Носенето на маски по този начин или другояче остава наложително при извършване на покупки в магазин, а броят на клиентите, които ще бъдат пускани, зависи от комерсиалната повърхност на магазина. Всичко това отблъсква огромна част от клиентите. Актуално изследване на Съюза на търговците на дребно сочи, че оборотът на магазините, в които извършването на покупки е било допустимо единствено след представянето на отрицателен тест за ковид, през 2020 година е понижен с 50% спрямо миналата година. А броят на клиентите - даже с 60 на 100. Особено тежко е ситуацията на магазините от стилния отрасъл. Оттам настояват, че през първите четири месеца на тази година оборотът на стилните бутици и магазини за облекло е намалял с 6 милиарда евро по отношение на същия интервал на 2019 година.

Помощи до края на годината

Отсега е ясно, че доста търговци още месеци наред ще бъдат подвластни от държавните финансови помощи. Германското държавно управление е наясно с това и възнамерява да удължи периода на изплащаните помощи до края на годината. Те трябваше да спрат в края на юни. За мнозина дребни търговци обаче и това няма да е задоволително. Около 10 000 представители на сектора са подали молби за ново погашение на изключителните финансови помощи в гастрономията: заведенията, които трябваше да затворят при започване на ноември 2020 година, получаваха два месеца обилно обезщетение в размер на 75 % от оборота им през миналата година. Ако техните молби в този момент бъдат отхвърлени, въпросът ще бъде отвеян в съда. А юридическа оценка на проблема дава положителни изгледи за триумф на търговците.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР