Магазини с площ между 100 и 200 кв.м на добра

...
Магазини с площ между 100 и 200 кв.м на добра
Коментари Харесай

Наемите на търговски площи в София се увеличават

Магазини с повърхност сред 100 и 200 кв.м на добра локация в центъра на София се отдават приблизително за 50 евро/кв.м

© Надежда Чипева Още по тематиката
Mall Sofia e продаден на полската GTC против 90 млн. евро

Това е четвъртата продажба на софийски търговски център за година. Различното е, че купувачът не е от ЮАР
27 апр 2018
Garitage Park пораства с два офиса и волейболна зала

Дотук е в ход строителството на жилища и офиси в комплекса, в който общата инвестиция ще е 180 млн. евро
23 апр 2018
Colliers: Цените на бизнес парцелите остават постоянни през първото тримесечие

От началото на годината в бранша са вложени общо 52 млн. евро, демонстрират данните на консултантската компания
17 апр 2018
Офис пазар 2018: Наситено с планове, само че и с наематели

Над половината наемни покупко-продажби от първото тримесечие са за здания в градеж, които ще са подготвени до края на тази година
13 апр 2018
Forton: Южните и югоизточните региони движат жилищния пазар в София

Към края на 2017 година площите в градеж в сегмента са били над 1 млн. кв.м, като най-вече от тях са в квартал " Витоша "
2 апр 2018
България е с максимален растеж на вложенията в парцели измежду 60 страни

Обемите са нарастнали със 153% през предходната година съгласно интернационалната компания Cushman & Wakefield
19 мар 2018 Липсата на нови търговски площи, които да бъдат препоръчани на пазара в столицата, движи нагоре наемите на подобен вид обекти през първото тримесечие на 2018 година Това демонстрира разбор на консултантската компания за бизнес парцели Forton, която е стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield за България и Македония. Според наблюденията им, откакто през предходната година бяха подписани рекорден размер капиталови покупко-продажби в сегмента, в този момент пазарът е зависещ на желанието на новите притежатели да затвърдят позициите си, а растящите приходи на популацията и увеличаващото се ползване способстват за развиването в бранша.

" Наемите на първокласни площи – в комерсиалните центрове и по комерсиалните улици в София, се движат гладко нагоре заради неналичието на ново предложение ", разяснява Иван Граматиков, който е управител " Търговски площи " във Forton. По думите му магазини с повърхност сред 100 и 200 кв.м на добра локация в центъра на столицата се отдават при междинни цени от 50 евро/кв.м, а в комерсиалните центрове междинният наем за сходни обекти е към 32 евро/кв.м. " Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е съвсем 100% ", добавя той.

От консултантската компания показват още, че за разлика от столицата в другите огромни градове в страната предлагането на търговски площи се усилва. Сред по-големите събития, предстоящи в сегмента, са плануваните за втората половина на годината откривания на Plovdiv Plaza в Пловдив и Delta Planet Mall във Варна. Планове за уголемение има вложителят в бургаския Galleria Mall – Burgas MAS Real Estate.

Според прогнозата на Forton след мощната за пазара на търговски площи 2017 година през актуалната година фокусът на вложителите последователно да се измества към офис сегмента.

" Пазарът на търговски парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови вложители, по тази причина чакаме доходността по покупко-продажбите да се резервира към 7% с наклонност гладко да понижава през идващите месеци ", споделя Граматиков. В по-дългосрочен проект обаче тази наклонност надали ще се резервира поради предстоящото повишаване на лихвите и повишаването на финансовия запас, добавя мениджърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР