Магарешка кашлица, коклюш, или 100-дневна кашлица: сериозен ръст на случаите

...
Магарешка кашлица, коклюш, или 100-дневна кашлица: сериозен ръст на случаите
Коментари Харесай

Увеличава се броят на заболелите от магарешка кашлица в Русия

Магарешка кашлица, коклюш, или " 100-дневна кашлица ": сериозен растеж на случаите се следи в Русия, оповестява Кommersant.ru.

Л екарите обвързаха увеличението на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия с миграцията и интензивността на антиваксърите.  

В Русия заболеваемостта от магарешка кашлица съществено се е нараснала: в случай че през цялата 2022 година са разпознати 3,1 хиляди случая, то за 10 месеца на 2023 година - 27,8 хиляди Организацията " Лекарски указател " организира изследване на представители на професионалната общественост на тази тематика. 24,5% от интервюираните правят оценка обстановката в техния район във връзка с магарешката кашлица като напрегната; единствено 40% от интервюираните са дали отговор, че измежду техните пациенти няма случаи на тази зараза. Лекарите изясняват скока заболеваемостта с неконтролираните миграционни потоци и мощната агитация против имунизирането.  

„ Увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия може да бъде обвързвано с цялостното унищожаване през 2023 година на въведените по-рано превантивни и противоепидемични ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19 “, уверени са представители на съветското министерство на опазването на здравето.  

В началото на декември " Роспотребнадзор " заяви за скок на заболеваемостта от коклюшна зараза: в края на 2023 година заболеваемостта е 11,5 на 100 хиляди население. 

От януари до октомври 2023 година са регистрирани 27,8 хиляди случая на магарешка кашлица, което се трансформира в безспорен връх за последните години. Това сочат данни на Федерална работа за държавна статистика. 

За цялата 2022 година в страната са открити 3,1 хиляди случая на магарешка кашлица, през 2021 година - 1,1 хиляди За шест години максимален растеж на заболеваемостта е маркиран през 2019 година - тогава са регистрирани 14,4 хиляди случая на болестта. 

Коклюшът е инфекциозно респираторно заболяване, породено от бактерията Bordetella pertussis. Характеризира се с пристъпи на спазматична кашлица, интоксикация и първично увреждане на дихателните пътища.  

Организацията „ Лекарски указател ” организира изследване през декември 2023 година за обстановката с магарешката кашлица измежду 1316 интервюирани. 24,5% от лекарите правят оценка обстановката с магарешката кашлица в техния район като напрегната, 29,9% като умерена, 2,3% като сериозна, 24,5% като спокойна, 18,8% не могат да отговорят. Само 40% от интервюираните дават отговор, че измежду техните пациенти няма случаи на магарешка кашлица. 25,8% споделят, че боледуват най-вече деца в тяхното обграждане, 6% - най-вече възрастни, 15,4% означават, че боледуват и възрастни, и деца, а 12,7% нямат информация.  

Лекарите изясняват увеличението на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия на неконтролираните миграционни потоци (особено от прилежащите страни) и мощната агитация измежду популацията от деятели срещу имунизациите.  

Тези разновидности на отговор са избрали надлежно 30,2% и 34,5% от интервюираните. Третият най-популярен отговор е неналичието на социална осведоменост за значимостта от имунизирането – 12,8%.  

По-голямата част от лекарите считат, че всички, които нямат противопоказания, би трябвало да бъдат имунизирани - това е отговорът на 92% от интервюираните. 2,1% от интервюираните лекари обаче не предлагат имунизация на никого.  

Терапевтът, създател на системата за подкрепяне на медицинските решения „ Лекарски указател “ Константин Хоманов показва, че „ недоверието във имунизацията “ има своите аргументи. На първо място, отбелязва Хоманов, на бъдещите лекари в университетите постоянно се изнасят лекции за имунизация въз основа на остарели научни данни. Освен това той показва „ мощната “ антиваксинационна агитация: „ Лидерите на антиваксинационни придвижвания нормално са отлични манипулатори, харизматични и способни да показват научна информация от преференциална позиция. “ Хоманов прецизира, че „ доста лекари по принцип не имат вяра на нищо непознато, нито на имунизациите, нито на науката “. „ Наложително е да се борим против придвижването, което е срещу имунизирането. Това е комплицирана работа, която би трябвало да се управлява от страната “, акцентира той. 

На въпрос какви ваксини против магарешка кашлица има в района, 16,5% от интервюираните дават отговор, че единствено локални, 6,8% - единствено задгранични, 44% показват, че има както локални, по този начин и задгранични медикаменти. Останалите не можаха да отговорят. 

83 интервюирани експерти (6,3%) признават, че в тяхното лечебно заведение има мълчешком предписание да не се диагностицира магарешка кашлица. 62,5% обаче нямат такова предписание. 

19,1% от лекарите са се сблъскали с последици или затруднения от магарешка кашлица под формата на увреждане на дихателната система (бронхит, пневмония, плеврит, емфизем, белодробна ателектаза, пневмоторакс), други 2,5% - под формата на пострадване заради кашлица (фрактура на ребро, скъсване на френулума на езика, тъпанчетата, мускулите на коремната стена, херния, ректален пролапс, хемороиди), 3,7% - под формата на увреждане на нервната система (забавено психомоторно, говорно развиване, невроза, конвулсивен синдром), 1,7% - под формата на съдово увреждане (инсулт, кръвоизливи в ретината). Само към 11% от лекарите са се сблъскали с затруднения след имунизация, до момента в който 8,8% са показали, че причинно-следствената връзка не може да бъде потвърдена. 

Специалистът по инфекциозни заболявания в телемедицинската работа Doctis Татяна Когут счита, че повишаването на заболеваемостта от магарешка кашлица е предстоящо по редица аргументи. 

„ Първо, това е завръщането на въздушно-капковите инфекции на арената след пандемията, и второ, избрана цикличност на епидемиологичния напредък на магарешка кашлица, който се следи на всеки пет до шест години “ , разяснява Когут.

„ Имаше видим растеж на заболеваемостта от магарешка кашлица през 2010–2011 година ” Друга причина, съгласно инфекциониста, е относителната неустойчивост на имунизирания организъм:

„ Смята се, че имунизацията обезпечава отбрана приблизително от пет до шест години. Но съветският календар не планува имунизиране на деца против магарешка кашлица преди учебно заведение. Има комерсиална ваксина, която може да се употребява за имунизиране на деца от четиригодишна възраст и възрастни до 65-годишна възраст, само че това е нерутинна имунизация и малко хора одобряват тази ваксина. Когут също по този начин показва, че не постоянно е допустимо незабавно да се разпознава магарешка кашлица и в случай че лекарите не са се сблъсквали с нея дълго време, те не могат да я диагностицират. „ Възрастните пациенти може въобще да не отидат на доктор с подобен тип кашлица ", споделя Когут. „ За първи път тази година при възрастни бяха маркирани затруднения от магарешка кашлица под формата на фрактури на ребрата ", показва тя. 

Главният експерт на свободна процедура на съветското Министерство на здравеопазването по инфекциозни заболявания професор Владимир Чуланов удостовери, че през последните 10 месеца на 2023 година броят на записаните случаи на болестта „ измежду цялото население “ се е нараснал в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Освен това повече от 90% от заболелите са деца до 17 години в това число. „ Увеличаването на заболеваемостта от магарешка кашлица в Русия може да бъде обвързвано с цялостното унищожаване през 2023 година на въведените по-рано превантивни и противоепидемични ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19 “, отбеляза  Чуланов. „ През 2020–2021 година се следи понижаване на % на имунизиране на популацията заради въвеждането на ограничаващи действия, които биха могли да повлияят на разпространяването на магарешка кашлица. В тази връзка е значимо да се подхващат спомагателни ограничения за повишение на осведомеността на популацията и медицинските служащи по отношение на ваксинопрофилактиката, по-специално по отношение на успеваемостта и сигурността на имунизациите против магарешка кашлица. "

Владимир Чуланов добави, че сега по системата за етикетиране на медикаментите броят на имунизациите за профилактика на коклюшната зараза в районите е над 4 милиона дози и няма дефицит от тях. 

“Роспотребнадзор ” заяви, че „ по време на пандемията от новата Коронавирус зараза, ограничаващите ограничения послужиха като възпиращ фактор за интензивността на епидемиологичния развой за редица инфекции, в това число магарешка кашлица “, затова „ откриването на магарешка кашлица е записано в границите на няколко десетки случая “ Оттам акцентират, че имунизационният проект (ваксинация и реваксинация) против магарешка кашлица през 2023 година, осъществен в границите на Националния календар за профилактични имунизации, е изпълнен на 100%.  

Препарати за имунизиране има във всички райони. Спазването на имунизационния календар доста ще понижи статистиката на огнищата на тази зараза, допълват “Роспотребнадзор ” 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР