МАЕ поонижи прогнизата за търсенето на петрол. Според МАЕ ръста на

...
МАЕ поонижи прогнизата за търсенето на петрол.
Според МАЕ ръста на
Коментари Харесай

МАЕ понижи прогнозата за търсенето на петрол

МАЕ поонижи прогнизата за търсенето на нефт.

Според МАЕ растежа на петролното ползване за 2024 година ще се утежни поради по-неблагоприятните световни стопански условия. Напредъкът в енергийната успеваемост също ще окаже влияние, съобщи Ройтерс.

Спад в търсенето на нефт за 2024 година

Базираната в Париж организация намали прогнозата си за напредък на петролното търсене за 2024 година до 880 000 барела дневно. Предишната оценка беше за нарастване с 1 млн. барела на ден.

За актуалната година обаче МАЕ увеличи прогнозата си за повишаването на потреблението на нефт с до 2,3 млн. барела дневно от досегашните 2,2 млн. барела.

ОПЕК и нейните съдружници ОПЕК+ започнаха да лимитират доставките през 2022 година, с цел да поддържат петролните цени. В края на септември фючърсите на нефт Брент доближиха 10-месечен връх към 95,35 $ за барел. Това се случи откакто Саудитска Арабия и Русия удължиха комбинираните си доброволни индустриални съкращения в размер на 1,3 млн. барела дневно до края на годината.

Цените обаче паднаха фрапантно през предходната седмица. За това спомогнаха по-мрачните макроикономически вероятности. Те ускориха страховете от по-бавен напредък на търсенето, засенчвайки опасенията, свързани с петролното предложение.

“Ако спомагателните съкращения бъдат анулирани през януари, салдото може да се измести към остатък. Това би асъдействало по някакъв метод за попълване на изчерпаните ресурси ”, уточни Международната организация по енергетика.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР