Мадрид/Лондон. Испания смята, че НАТО не трябва да пренебрегва южния

...
Мадрид/Лондон. Испания смята, че НАТО не трябва да пренебрегва южния
Коментари Харесай

Испанско външно министерство: НАТО трябва да обърне внимание на потенциалните заплахи по южния фланг

Мадрид/Лондон. Испания счита, че НАТО не би трябвало да подценява южния фланг, макар фокуса върху Източна Европа и Черноморския район. Това съобщи министърът на външните работи, Европейския съюз и съдействието на Испания Хосе Мануел Албарес в изявление за английското издание Financial Times .

Според него неустойчивостта на юг от Средиземно море би заплашила енергийните доставки и ще усили противозаконната миграция към Европа. „ Средиземноморието, Магреб, Сахел и Африка на юг от Сахара са жизненоважни за НАТО и Европа “, сподели външният министър. „ Говорим за 360-градусов метод (за евентуална смяна в отговора на заплахите) “.

„ НАТО би трябвало да обмисли каква ще бъде ролята му “ в района и да дефинира курс за тази част на планетата, акцентира министърът. В противоположен случай всевъзможни планове за деяние ще бъдат „ единствено лозунги ", сподели той.

Този въпрос, както показва изданието, „ е изключително изострен за Испания, която зависи от Алжир за доставките на газ и от Мароко за надзор на незаконната миграция, и също по този начин е надълбоко загрижена за офанзивите на ислямистки групи в района на Сахел “.

Ситуацията в този район, съгласно министъра, „ е доста нестабилна и виждаме появяването на нови военни режими там ". Все още има „ всички типове противозаконна търговия в Сахел: оръжия, хора, опиати ", добави Албарес.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР