М ного хора се притесняват, че ваксините срещу коронавируса са

...
М ного хора се притесняват, че ваксините срещу коронавируса са
Коментари Харесай

Ковид ваксините, как ги направиха толкова бързо

М ного хора се тормозят, че имунизациите против ковид са основани прекомерно бързо, с цел да бъдат тествани както би трябвало и това крие опасности за здравето на имунизираните.

Как сътвориха имунизациите толкоз бързо? Отговорът, колкото и банално да звучи, е, с доста пари. Сума, която няма казус в историята на медицината – над 100 милиарда $ единствено през тази и предходната година.

След като пандемията влезе в богатите страни – Съединени американски щати и Западна Европа, държавните управления им дадоха картбланш за на процедура безкрайно финансиране на фирмите, разработващи ваксини против COVID-19. Освен това предварителните контракти подсигуряваха пазари и продажби за милиарди долари на производителите.

Оттук нататък създаването на имунизациите против ковид не страдаше от нормалните спънки и проблеми, които нормално разтеглят процеса в продължение на години.

Отделните етапи на изследване и създаване се случваха по едно и също време. Обикновено те се организират една след друга, като след всяка се отделя време за разбор. Ако резултатите не са обещаващи, целият развой почва изначало.

Сега, фирмите, които първи сътвориха прототипи на ваксини започнаха да тестват препаратите незабавно измежду големи извадки от доброволци. Нещо, което по принцип е извънредно скъпо и за това нормално се разтегля във времето.

Допълнителните странични резултати, за които научаваме след старта на всеобщата имунизация не са някакви скрити недостатъци поради бързото създаване на имунизациите. Просто тестванията в следена среда, колкото и да е огромна извадката от пациенти, в никакъв случай не дават цялостна информация.

Ето за какво след стартирането на всеки медицински артикул на пазара постоянно нескрито излизат нови странични резултати. С коронавирус имунизациите това се случва по-бързо, защото те се ползват под невиждан надзор и цялата информация за тях незабавно става обществено притежание. Често даже преди да е доказана от самостоятелни специалисти и здравните управляващи, каквато е практиката, с цел да се подсигурява меродавност.

Тоест доста от данните за болести и затруднения след имунизиране, нямат нищо общо със самите ваксини.

Единственото друго заболяване, за създаването на ваксини, за което е имало сходно безкрайно финансиране е СПИН.

За него към момента няма ваксини заради две аргументи – едната е честотата, с която мутира вирусът на СПИН. Тя е доста по-висока от тази при ковид. Другата причина е, че СПИН нападна клетките на имунната система. Тоест тъкмо тези кафези, които тялото би трябвало да създаде благодарение на възможна ваксина.

Друг образец е грипът, който си остава една от най-смъртоносните и заразни заболявания на нашето съвремие, век откакто провокира една от най-унищожителните пандемии в човешката история.

Ваксини против грип има и те са ефикасни. Само че и тук става въпрос за пари. Всяка година се създават ваксини против четирите съществени предстоящи грипни вируса. Само че има още стотици, за които по чисто финансови аргументи не се вършат ваксини.

Всъщност това е на път да се промени, защото сега учените работят над ваксина, която ще третира протеин, срещан при множеството грипни вируси. Финансирането обаче е лимитирано, в това число и тъй като голям размер от средства са ориентирани към противодействието на ковид. Така че създаването на универсална противогрипна ваксина ще отнеме повече време.

Друг образец е ебола. Докато смъртоносната хеморагична тресчица засягаше единствено бедните страни в Западна Африка, ваксина нямаше. Това доста бързо се промени откакто през втората половина на 2014 година бяха регистрирани единични случаи на ебола в Съединени американски щати и Европейски Съюз. В края на 2016 година Световната здравна организация разгласи, че към този момент има ваксина против болестта.

Разработването и тестването на препарата на процедура лиши по-малко от 2 години.

А финансовият запас, ориентиран към коронавирус имунизациите е неведнъж по-голям.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Съобщение във фабриката: - Уважаеми колежки, в случай че сте пристигнали на работа с прекомерно необятни облекла, пазете се от работещите механизми! Ако сте пристигнали с твърде… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВ писмото до президента се показва, че досега няма и никакви ограничения в поддръжка на бизнеситеМоже да се чака самичък наблюдаващ да забележи към 90 метеора за час по време на максимумаВижте по какъв начин да си приготвите това ядене:БСП прави оценка високо положените старания на преговорния екипНедоволството е ориентирано най-много против разпределението на средства за ковидИзберете своя любимец на уеб страницата на https://greatmonday.bgТри пъти скочи и цената на тока за бизнеса – от 98 на 250 лв. за мегаватчасПо данни на локалните здравни служби те нямат симптомиПроцесорите за настолни компютри още веднъж ще са поле на сериозна биткаАктрисата разгласява горещи фотоси по банскиТе са доста значими за децата, само че по какъв начин стои въпросът при възрастнитеСпоред Хаджигенов, Илиев не е индивидът, който ще направи каквото и да било, защото самичък е ликвидирал шанса сиОказва се, че доста от чиновниците на Volkswagen поискали вегетариански или вегански алтернативиСривът на кислородната система в лечебното заведение е станал поради експлоадиране на тръба под земятаШофьорът е вдигнал скандал на дамите за метода, по който са били облечениГражданското дело е заведено в окръжния съд в МанхатънОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР