Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво

...
Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Лют студ няма да има, но все пак някаква зима иде. Приберете си прането

Люти студове не ни чакат, само че въпреки всичко идва някакво зимно време. Това разяснява пред бТВ проф. Георги Рачев. 

В регионите на Бургас и Варна ще се усети захлаждане чак другата седмица. Климатологът посъветва хората да си приберат прането от терасата, тъй като идвал мощен и рисков вятър. Има жълт код в цялата страна.

“Много люти студове не ни чакат, само че въпреки всичко идва някакво зимно време. От петък насетне ще стане смяната във времето ”, разяснява Рачев.

“В България ще остане малко по-топло от естественото, само че то това важи и за цяла Европа. ”, установи той. Като все още аномалията е 4-5 градуса по-топло от естественото за януари.

“Валежите за София стартират в четвъртък, петък, събота. Говорим за превалявания от дъжд. ”, посочи професорът.

“Няма по какъв начин, в Пловдив си остава топло. Чак в неделя ще паднат градусите до 6 градуса. ”, добави той.

“Във високата планина времето ще е рисково поради мощния вятър. На връх Тодорка се чака доста сняг. ”, разяснява климатологът.

“Над 1000 м ще се образува хубава снежна завивка. В събота ще застудее доста. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, приказваме за 30-40 см ”, сподели още той.

В началото на идната седмица по върховете се чакат и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, чакат метеоролозите.

Това би избавило ски сезона у нас, който страда – както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с анулирани резервации, доста затвориха.

Валежите от дъжд ще стартират в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев.

“В Бургас не отстъпват на Пловдив – и там е топло и във Варна ситуацията е същото. Застудяването в тези региони ще се усети чак другата седмица. ”, посочи той.

“Мой персонален съвет е: Прибирайте всичко от терасите поради мощния вятър и внимавайте с остъклените такива. Жълт код е за цялата страна и ще е рисково. ”, заключи професорът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР