Лют спор между ДПС и ГЕРБ възникна още при обсъждането

...
Лют спор между ДПС и ГЕРБ възникна още при обсъждането
Коментари Харесай

Лют спор в правната комисия между ГЕРБ и ДПС

Лют спор сред Движение за права и свободи и ГЕРБ породи още при разискването на първия текст от плана за промени на Правилника за работата на Народното събрание от правната комисия.

Всяка парламентарна група има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до метода на водене в границите на едно гласоподаване - това предложение на Данаил Кирилов провокира юриста от Движение за права и свободи Хамид Хамид, оповестиха от Канал 3.

"Абсурдно! ", изригна той. И се възмути, че ръководещата партия има намерение да отнеме правото на всеки народен представител да се изрича свободно по време на един спор. За да няма злоупотреби, ръководителят би трябвало да си прави работата. Щом има толкоз злоупотреби на правилника, значи ръководителят не се оправя със отговорностите. Щом има толкоз произшествия, вие казвате на хората - ще им отнемем правото да карат и един водач ще излиза на пътя единствено три пъти месечно, направи аналогията той.

По думите му не отнемането на правото на всеки обособен депутат на процедура е решение на казуса със злоупотребите от трибуната, а ръководещите да наблюдават дали водещият на съвещанието зам.-председател или ръководител съблюдава Правилника и глоби нарушителя на трибуната.

"Той има право да прекъсва с копчето, да санкционира ", изреди опцията за наказания Хамид. "Разбирам, задачата ви е да ограничите злоупотребите с това процедурно право, само че намерете различен метод, а не да ограничите депутатите, тъй като това е крачка към тирания ", упрекна Хамид Хамид.

"Има самостоятелни народни представители, те нямат право на процедура, като не са член на група ли? ", попита той. И добави към въпросите - депутатите от ПГ ще би трябвало ли да желаят и пълномощие от ръководителя на групата си, с цел да създадат процедура.

"Това е парадокс! Това ви е най-прекият път към предварителни избори ", предизвести Хамид. А на усмивките откъм представители на болшинството, репликира: "Смейте се, смейте се. Ще ви стане доста смешно в скоро време с предварителни избори! "

Хамид изиска текстът да отпадне, а Данаил Кирилов в последна сметка, самичък си го отдръпна. В същото време правната комисия малко по-късно одобри още по-ограничаващ текст, който планува всяка ПГ да има право единствено на един процедурен въпрос по метода на водене на точка от дневния ред.

Още по-рестриктивният текст бе препоръчан от Обединените патриоти. По този мотив Хамид ги захапа по какъв начин тъкмо ще се схващат трите партии между тях.

"Цветанов ли отново ще върви да ги сдобрява? ", попита депутатът от Движение за права и свободи. "Брачен съветник ви би трябвало на вас ", обърна се той към представителите на Оперативна програма в правната комисия във връзка различията сред трите партии в обединението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР