Люксембург. Срамно е, че днес ЕС няма да се вземе

...
Люксембург. Срамно е, че днес ЕС няма да се вземе
Коментари Харесай

Петер Сиярто: Срамно е, че ЕС не взе решение за преговори

Люксембург. Срамно е, че през днешния ден Европейски Съюз няма да се вземе решение за договарянията със Северна Македония, сподели в унгарския външен министър Питър Сиярто в изявление за Македонската осведомителна организация (МИА) по време на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Люксембург, цитира думите му македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .
„ За страдание няма да има решение за започване на договаряния за присъединение. Решението е да се върнем към този въпрос през есента. Което е срамно. Днес трябваше да вземем решение, с цел да стартираме неотложно договарянията. Всичко беше на наше разположение, нямаше причина, нямаше спънка по пътя. Единствената спънка е неналичието на политическа воля “, споделя той.
Унгарският министър споделя, че страните от Централна Европа са дали сериозна поддръжка и всички са поискали неотложно решение, изключително страните от Вишеградската група, само че западноевропейските страни са имали причини срещу.
Той се надява, че македонското държавно управление ще продължи с проевропейската и проатлантическа политика.
Срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург не съумя да реализира съглашение за дата за започване на договаряния за Северна Македония и Албания. Този въпрос ще бъде прегледан най-късно през октомври, когато, както се споделя, би трябвало да бъде реализирано ясно и значително решение. Споразумението от Преспа беше приветствано на срещата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР