Люк Макгий, Седем месеца, откакто Борис Джонсън обяви оставката си

...
Люк Макгий, Седем месеца, откакто Борис Джонсън обяви оставката си
Коментари Харесай

Седем месеца, след като напусна премиерския пост, Великобритания все още се тресе от Борис Джонсън

Люк Макгий,

Седем месеца, откогато Борис Джонсън разгласи оставката си като министър-председател на Обединеното кралство, сянката му към момента виси над ръководещата Консервативна партия. Въпреки че беше заставен да напусне поста си позорно и управляваше голям спад в поддръжката както за себе си, по този начин и за своята партия, Джонсън към момента се пробва да въздейства на държавната политика. Поддръжниците му споделят, че намесите му са последната вяра на консерваторите да спасят партията от заличаване на идващите избори. Неговите критици считат, че той освен подкопава настоящия министър председател Риши Сунак, само че като припомня на гласоподавателите – измежду доста от които е неизвестен – за своето битие, той вреди на изборните вероятности на своята партия.

Джонсън беше заставен да подаде оставка, откакто голям брой етични кавги направиха позицията му несъстоятелна. Тези кавги включват прословутия „ Partygate “, където Джонсън стана първият настоящ министър председател, приет за отговорен в нарушение на закона посредством осъществяване на противозаконни събирания по време на блокирането поради пандемията. Последната капка пристигна, откакто се появиха изказвания, че неговият заместник-главен бич, Крис Пинчър, е тормозил полово членове на партията, до момента в който е пийнал. Джонсън нае Пинчър, макар че беше наясно със слуховете за държанието му.

Джонсън прекара огромна част от миналата седмица, напускайки Уестминстър, гадаейки дали ще излезе обществено против Сунак, до момента в който се пробва да контракти съглашение с Европейския съюз за поправяне на част от договорката за Брекзит от 2019 година Струва си да се означи, че самият Джонсън контракти и подписа тази договорка, наричайки я „ подготвена за фурна “ по време на предизборната си акция същата година. Частта от договорката, която предизвиква всички проблеми, е Протоколът за Северна Ирландия, съглашение, което теоретично предотвратява твърда граница сред Северна Ирландия, която напусна Европейски Съюз дружно с останалата част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, държава-членка на Европейски Съюз. И двете страни са съгласни, че граница не би трябвало да съществува заради опасения от провокиране на напрежение и принуждение. Северна Ирландия е значително мирна, откогато съглашение от 1998 година постави завършек на траялите три десетилетия „ проблеми “, при които бяха убити повече от 3500 души. Обединеното кралство не е приложило напълно протокола заради опасения, че той ще навреди на търговията сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Северноирландските пробритански юнионисти настояват, че протоколът отрязва провинцията от останалата част на Обединеното кралство, до момента в който твърдолинейните британски последователи на Брекзит считат, че протоколът – и всяка договорка, която Сунак може да направи, с цел да го съживи – е всъщност капитулация пред Европейски Съюз, макар че те поддържат договорка през 2019 година
Тези хардлайнери, дружно с Джонсън, считат, че Сунак съответно не би трябвало да изоставя част от препоръчаното законодателство, което Джонсън вкара по време на престоя си на поста, законопроекта за протокола на Северна Ирландия, който разрешава на държавното управление на Обединеното кралство да откъсне елементи от протокола. Критиците споделят, че това би нарушило интернационалното право. Постоянният звук и упованието за интервенция на Джонсън на процедура умъртви договарянията за реализиране на съглашение с Европейски Съюз и накара мнозина да се съмняват в силата на Сунак да работи като министър-председател. Джонсън също по този начин обществено прикани Сунак да стане първият западен водач, изпратил бойни самолети в Украйна, до момента в който спорът отбелязва своята 12-месечна годишнина.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР