Любопитни факти за българския фолклор бяха бяха разказани пред публика

...
Любопитни факти за българския фолклор бяха бяха разказани пред публика
Коментари Харесай

В Казанлък разказаха любопитни факти за българската женска носия

Любопитни обстоятелства за българския фолклор бяха бяха разказани пред аудитория в Литературно-художествения музей „ Чудомир “ в Казанлък. Там бе показана книгата „ Размисли върху българската женска носия “ на Диляна Курдова, откривател на българския танцов фолклор и член на няколко работни групи към Международен съвет по обичайната музика и танц на UNESCO.

Авторката описа, че най-важната част от женската национална носия е ризата , защото това е първото нещо, което момичето създава. По този метод тя получава опция да се потвърди като задоволително сръчна , с цел да излезе на хорото. Тази дреха нормално има шевици изпод, на ръкавите и на огърлието. Според националните вярвания това са местата, от които могат да влязат злите сили .

Тя обърна особено внимание на казанлъшката носия , която е сукманена и със характерна бордюрна декорация. Ризата при нея е бяла, а в случай че има бродерия, то тя е доста премерена. Носията е с черна основа, само че съдържа доста цветове . Характерният бордюр на пазвата не е еднообразен, защото дамата, която бродира постоянно си разрешава просто следва душата си . За страдание има доста малко непокътнати казанлъшки носии , като в локалното Народното читалище „ Жар – 2002 “ се съхраняват едвам две.

Диляна Курдова има упоритости да опише в книга всичко най-любопитно и за мъжката национална носия . По думите ѝ при нея има разделяне единствено по цветове , а не толкоз по-видове.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР