Любомир Ламбрев инвестиционен консултант при управляващо дружество „Юг маркет фондмениджмънт”

...
Любомир Ламбрев инвестиционен консултант при управляващо дружество „Юг маркет фондмениджмънт”
Коментари Харесай

ЕЦБ следи изкъсо инфлацията и възстановяването на страните о...

Любомир Ламбрев капиталов съветник при ръководещо сдружение „ Юг маркет фонд
мениджмънт” АД.

Европейската централна банка /ЕЦБ/ ще резервира еластичен метод в паричната си политика, следейки освен инфлационните закани, само че и рисковете от неравномерното възобновяване на стопанската система в страните от еврозоната. Това разгласи на конференция Игнацио Виско, член на Управителния съвет на ЕЦБ. Според него въздействието на шока от енергийните цени би трябвало последователно да отслабне през 2023 година Това обаче ще се случи, при изискване че упованията за инфлация останат непроменени и при липса на спираловидно повишаване на заплатите и цените.

Виско, който е шеф и на Централната банка на Италия, сподели още, че инфлационният напън се е оказал по-продължителен от в началото плануваното и в кратковременен проект рисковете от по-високи потребителски цени са се нараснали. Но същото се отнася и за рисковете от по-слаба икономическа интензивност. Срещата на съвета през март би трябвало деликатно да изследва и разиска тези развития и вероятните последици от тях. ЕЦБ ще актуализира и евентуално ще усили прогнозите си за инфлацията през март. Очаква се и да промени досегашните си насоки за покупки на облигации най-малко до октомври и повишение на лихвите едвам след края на тези покупки.

Дебатът сред членовете на ЕЦБ по отношение на инфлацията към този момент стартира. Доходността по италианските, гръцките, испанските и португалските облигации към този момент се увеличи внезапно по отношение на по-безопасните немски бумаги. Причината за това са опасенията, че схемата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, която е избавителен пояс за Южна Европа, може да бъде прекъсната по-рано от предстоящото. Важно е ЕЦБ да се движи последователно и деликатно в премахването на своите стопански тласъци.



Гъвкавостта ще остане спомагателен значим детайл от паричната политика на ЕЦБ. В допълнение към непрекъснатото внимание към инфлацията, съветът е подготвен да се бори с рисковете, произлизащи от безпричинно фрагментиране на финансовите условия в стопанските системи на блока. Призовавайки държавните управления да подхващат дейности против шока в цените на силата, Виско сподели, че главният отговор не би трябвало да идва от централната банка, като се има поради, че инфлационните упования остават непроменени и заплатите не се покачват.

Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР