Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в

...
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в
Коментари Харесай

Пенсията от УПФ - какво показват числата

Любомир Христов, ръководител на Института на дипломираните финансови консултанти, в блога си lchristoff.wordpress.com Още по тематиката
Колко налози заплащам и къде отиват

Хората постоянно не се замислят за комплицираната сметка, само че онлайн калкулатор им оказва помощ за това
13 апр 2018
Максималната втора пенсия може да доближи 711 лв.

В идея за етапа на погашение общественото министерство предлага пет типа пенсии и оставя опция за заместничество на партидите
11 апр 2018 Министерството на труда и обществената политика разгласява за публично разискване " Концепция за регламентиране на етапа на погашение от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване " с планувани три метода за пресмятане и погашение на пенсии от универсалните пенсионни фондове (УПФ):
– еднократна сума, платима едновременно или разсрочено
– програмирани тегления
– пожизнена пенсия.

Изплащането на еднократна - насъбраната по партида, сума не е пенсия. За родените сред 1960 и 1965 година (които са 55% от бъдещите пенсионери съгласно концепцията) тя е приблизително 3637 лева сега. Те ще си останат с понижена държавна пенсия.

Програмираните тегления са механизъм за погашение на средствата по партида в период, еднакъв на междинната бъдеща дълготрайност на живота на пенсионер, която се прави оценка на 16 години за мъж и 20 години за жена, достигнали 65 годишна възраст (според КФН). В случай на преждевременна гибел остатъка по партидата получават наследниците. Това също не е " пенсия " в обичайния смисъл - поради риска да надживеете парите си и да останете с понижената държавна пенсия.

На пожизнена пенсия могат да се радват едвам към една трета от бъдещите пенсионери. Тези, които могат да получат пенсия от УПФ, имат опция да избират дали да получават две пенсии или една. Двете са пожизнена пенсия от УПФ и понижена държавна, а едната е държавна пенсия в цялостен размер.

Държавната предстои на годишна индексация с половината от инфлацията и повишаването на междинния застрахователен приход, а пенсията от УПФ – не . Национален осигурителен институт чака индексацията да е 3.1% годишно в идващите 20-ина години (3.8% за 2018). Пенсията от УПФ също може да се усилва, само че единствено в случай че сдружението осъществя рентабилност, която надвишава техническия лихвен %, признат в концепцията за 3%.

Доколкото се предлага парите за пенсии в УПФ да се влагат единствено в облигации, това е много необикновено, най-малко в околните години. Освен това пенсионерите биха получили не целия приход от по-добрите резултати, а половината от него (стр. 10 от концепцията). За да нарасне пенсията от УПФ с 3% през втората година, сдружението би трябвало да осъществя рентабилност от 9% (3% техническа рента + 6% рентабилност над нея, от която половината, т.е. 3%, да се разпредели сред пенсионерите). Така през втората и идващите години държавната пенсия ще пораства, а тази от УПФ може да остане без изменение или да нараства по-бавно.

Който се обезпечава в УПФ, отклонява част от наложителната си осигурителна вноска. Затова и държавната му пенсия ще бъде понижена. На първите, които се пенсионират сред 2021 и 2027 година, понижението ще е с към 20% . След това процентът му нараства последователно до 25.9% след 2040 година

Пенсията от УПФ не е " спомагателна " - тъй като първо би трябвало да замести понижението на държавната, само че не може. Ето за какво. Първоначалният й обезпечен размер се дефинира от парите по партида преди пенсиониране. Те зависят от размера на вноските и доходността по партида. Държавната пенсия пък се пресмята от междинния застрахователен приход за страната в 12-те месеца преди пенсионирането. Това значи, че правата, които дават вноските в ДОО, се индексират годишно с растежа на междинния застрахователен приход.

Следователно, с цел да имате капитала по партида в УПФ, който да разреши пенсията от УПФ изцяло да компенсира понижението на пенсия от ДОО, то доходността, която получавате в УПФ, би трябвало да е най-малко равна (на процедура по-висока) от растежа на междинния застрахователен приход.

За 16 години доходността върху вноските (преди отчисляване на такси) в УПФ е 2.7% средногодишно, а темпът на повишаване на междинния застрахователен приход е 7.9% средногодишно. Пожизнената пенсия от УПФ не може да компенсира понижението на държавната и по този начин две пенсии са по-малко от една.

Това ще бъде правилно, до момента в който:
а) доходността по партиди в УПФ не стартира трайно да надвишава темпа на напредък на осигурителния приход, което е доста малко евентуално, в случай че изобщо е допустимо
б) размерът на държавните пенсии се дефинира съгласно настоящия член 70 от КСО, който не се чака да се промени най-малко до 2040 година
в) пожизнените пенсии от УПФ се пресмятат и актуализират по този начин, както се предлага в концепцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР