Любители рибари са уловили гигантска риба скат с дължина 4

...
Любители рибари са уловили гигантска риба скат с дължина 4
Коментари Харесай

4-метров скат бе уловен в река Меконг


Любители риболовци са уловили гигантска риба склон с дължина 4 м и тегло 180 кг в река Меконг, оповестява Българска телеграфна агенция.

Скатът е върнат във водата, откакто е измерен и претеглен от присъстващи учени от плана " Чудесата на Меконг ". Рибата е уловена инцидентно предходната седмица в провинция Стунг Тренг, когато гълтам доста по-малка риба, закачила се на въдицата им.

Сладководната риба склон е застрашена поради несъразмерния лов на риба, замърсяването и свиването на хабитата ѝ. Тя е предпазен тип.

Река Меконг е една от най-дългите в Азия (4250 км). Биоразнообразието в нея е най-голямото в света по-късно в р. Амазонка. В Меконг живеят над 1000 типа риби. Някои от тях са големи, като гигантската риба-котка или гигантската мряна, които могат да надвишават 300 кг. На места реката е дълбока повече от 80 м и съгласно експертите в нея може да се крият още по-големи екземпляри. 

Тя " е изпълнена с невидими и скрити екосистеми ", съобщи в официално съобщение Зеб Хоуган, американски биолог от университета на Невада и шеф на плана " Чудесата на Меконг ", финансирана от Съединени американски щати. 

Река Мегонг е жизненоважна за хиляди в Югоизточна Азия. Тя и фауната й обаче са застрашени от десетките язовири, издигнати от Китай, Лаос и Камбоджа освен по нея, само че и по притоците й. Замърсяването също провокира паники. Пластмасови парченца са извадени даже от най-дълбоките зони, както и изоставени от риболовци мрежи, в които още могат да попаднат риби. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР