Любим глас на България си отиде от този свят на

...
Любим глас на България си отиде от този свят на
Коментари Харесай

Отиде си обичаната актриса от поколения българи – Надя Топалова

Любим глас на България си отиде от този свят на 87-годищна възраст. Надя Топалова е дълготраен ефирен дубльор, както и звезда на Младежкия спектакъл. Нейни близки оповестиха тъжната вест във Facebook, като скърбят надълбоко.

Артистката Надя Топалова приключва Актьорска студия към ТБА през 1957-ма и актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски през 1965-та. Твори 32 години в Младежкия спектакъл – 1959-та до 1991-ва.



Тя е обичана от децата, като с творчеството си и театралното наличие е правила Младежкия спектакъл да е „ млад “.

Без гении като Надя Топалова театралните подиуми остаряват...Поклон! ", написаха от Списание Театър.

  " Отишла си е моята Надя (Надя Топалова)! Събра ни театъра - тя моя котарак в чизми, аз нейния заек, след това редица постановки на Народния спектакъл за младежта! После другарството ни продължи на друга доста персонална основа, фамилна и мога да кажа топла и вълшебна! Заедно избирахме фотографиите за доста нейни изявленията и автобиографичната и книга!

Все се обаждаше и с нейния незабравими глас питаше: " Ренче ти кажи какво мислиш за това и това! През последните месеци не я набирах, нямах мощ да й кажа нещо позитивно и в този момент я няма с цел да и кажа: Прости ми, не съм те не запомнила, просто не желаех да ти натрупвам и от моята болежка! Наде, почивай в мир блага моя ще се срещнем горе на другата сцена! ", написа Рени Григорова в обществената мрежа.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 година в София. Играе на сцената от 11-годишна. По-късно приключва тригодишна актьорска школа и отпътува на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а по-късно в Плевенския спектакъл, където я вижда тогавашният шеф на Младежкия спектакъл проф. Кръстьо Мирски.

От 1959 година красивата и надарена актриса е в неговата натрупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара - както детския, по този начин и за възрастни.

През 1992 година, в разцвета на силите си, Надя Топалова е пенсионирана по печално известния член 328, така наречен " закона Капудалиев ", поставил кръст на кариерите на някои от най-големите български артисти. Заедно с нея тогава са пенсионирани още от асовете на Младежкия спектакъл Владимир Смирнов, Николай Узунов, брачният партньор ѝ и нейна огромна обич Георги Джубрилов и други

Топалова по този начин и не се връща на сцената, само че скоро по-късно написва автобиографичната си книга " S.O.S. ".

Актрисата се занимава интензивно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в известните тв сериали " Семейство Мейзга ", " Ум белият делфин ", " Синьо лято ", " Арабела ", " Костенурките нинджа ", както и в анимационните филми " Бамби ", " Пепеляшка ", " Шрек 2 " и други

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от " Семейство Симпсън " в Българска национална телевизия през 90-те.

" Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на " Том и Джери " по Българската телевизия. Тя и Славка бяха чудесни Том и Джери ", написа във Facebook някогашната журналистка от Българска национална телевизия Елеана Шоселова.

" Тръгнала си е Надя Топалова!Това е една пракрасна актриса и дружно със брачна половинка си - Георги Джубрилов, правилни почитатели на " Левски ". Имали сме прелестни моменти с тях, даже и на Европейската купа в Будапеща. Те единствено двамата играеха в едно зрелище - аз присъствах на 100-то зрелище - нямам думи да опиша съвършенното им превъплащение.

Един след други си потеглят частите от живота ми ", написа вдовицата на звездата на ЦСКА Краси Безински.

Източник: dir.bg















 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР