Лятото започна и вече е време да хванем гората. Кой

...
Лятото започна и вече е време да хванем гората. Кой
Коментари Харесай

Маршрути: Врачанска екопътека

Лятото стартира и към този момент е време да хванем гората. Кой не желае да се избави от бензиновите изпарения, нагорещения бетон, безкрайните тапи и да се гмурне в сенчестите храсталаци на Балкана? А какво ще кажете, в случай че по пътя ви изкъпе планински водопад? Стягайте раницата, а ние ще ви отведем на мястото.

Как се стига до такава степен?

Тръгвате от Враца, с цел да стигнете до село Згориград – на 6 км югозападно от града. Пътят минава през прохода Вратцата – естествената забележителност, която е дала името на града. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров – над 400 м. Освен внушителна панорама, те са най-популярният обект за катерене в страната – ще видите многото палатки, въжета и хора, пълзящи нагоре. От края на селото по асфалтов път стигате до местността Лагера, където е началото на екопътеката. Ако се колебаете, все ще има кого да попитате и да ви упътят.

Маршрутът следва каньона на река Лева .

Дървени мостове и стълби, висящи платформи и каменни стъпала ви водят измежду дървета, скали и речни каскади. Пътеката е издигната напълно от екологични материали, по тази причина няма маркировка с багра. Табелата първоначално предлага да се движите с лидер. Такъв може да намерите, като се свържете с осведомителното бюро на природозащитен център „ Натура ” към естествен парк „ Врачански Балкан ”. Но не е неотложно: многочислените дървени стълби и мостове служат като ориентир съвсем по целия път. Те са издигнати благодарение на алпинисти, а всичко е пренесено на ръце – в началото с концепцията структурите да са без железни детайли. После се е наложило на места да се прибавят за укрепване, само че няма по какъв начин да ги видите. Съоръженията се преглеждат и доукрепват от дирекцията на парка всяко лято и са изцяло постоянни. На няколко места по пътя има масички с пейки, стратегически ситуирани под дебела сянка. Излишно е да споделяме, че всеки си прибира боклука.

Какво ви чака горе?

След към час нанагорнище и зигзаг по мостовете над реката ще стигнете и до черешката на тортата – водопада Боров камък – 63-метрова водна приказност. През зимата всичко това замръзва и събира фенове на леденото катерене. Ако не сте такива рискови запалянковци, имайте поради, че скалите в близост стават извънредно хлъзгави.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР