Лятото свърши, идва есента, която се смята за един от

...
Лятото свърши, идва есента, която се смята за един от
Коментари Харесай

Как да отговорим на най-често задаваните въпроси на интервю за работа – част I

Лятото свърши, идва есента, която се счита за един от най-подходящите сезони за нова работа. Няма ли да бъде прелестно, в случай че знаехте авансово въпросите, които ще ви зададат на изявлението за работа?

Е, въпреки да не четем мисли, въпреки всичко вероятността да ви зададат някои от следните въпроси, е голяма. Така че бъдете подготвени с подобаващ отговор.

1. Ще ни разкажете ли освен това за себе си?

Въпросът наподобява елементарен, по тази причина и доста хора не помнят да помислят за него. Не се оставяйте да паднете в клопката обаче. Ключът в верния отговор се крие в умереността. Не се впускайте да разказвате истории за себе си, още повече с клишета. Кажете малко, само че задоволително, с цел да подскажете, че сте точният човек за позицията.

2. Откъде научихте за позицията?

Още един лъжливо елементарен въпрос, на който си мислете, че не се отдава никакво значение. Да, но не. Източникът е значим, тъй като приказва за вашите ползи и контакти. Не лъжете и не си измисляйте. Независимо дали сте видели обявата в интернет, или сте научили от прочут, пробвайте се да покажете кое ви е въодушевило през днешния ден да бъдете тук.

3. Какво знаете за компанията?

От значително значение е преди изявлението за работа да сте се поинтересували къде отивате, с какво се занимава компанията, каква е историята й. Не е нужно да рецитирате като на изпит, само че покажете, че сте показали интерес. Ще направи положително усещане, в случай че посочите нещо, което изключително ви е впечатлило и което отличава компанията от останалите на пазара.

4. Защо кандидатствате за тази позиция?

Въпросът, който сигурно няма да ви изненада. Не забравяйте, че работодателите търсят чиновници, които да се отнасят със пристрастеност към работата си. Покажете, че позицията, за която кандидатствате, има връзка с живота ви, с характера ви. Ако не е по този начин, по-добре си потърсете нещо друго, тъй като най-вероятно няма да се чувствате щастливи тук.

5. Защо би трябвало да Ви наемем?

Още един предвидим въпрос, само че също по този начин доста подвеждащ. Внимавайте по какъв начин ще отговорите. Не изсипвайте куп клишета, ами помислете авансово какво ще получат от вас бъдещите ви работодатели. Решете какво бихте желали да знаят за вас хора, които не ви познават, а имат разполагаем единствено 15 минути, с цел да си основат някакво усещане.

6. Кои са мощните ви качества в професионален проект?

Тук експертите поучават да действате по следния метод: първо посочете кои са мощните ви страни като цяло; по-късно изтъкнете положителните си качества, които ще Ви послужат съответно за позицията, за която кандидатствате. Приведете образци.

7. Какви са слабите Ви страни?

Всеки човек има дефекти. Всеки чиновник има слаби страни. Не отговаряйте, че нямате такива, в случай че не вършиме опит за банална смешка. Тук се ревизират вашата самопреценка и искреност. Така че без боязън можете да посочите слабите си страни, като отбележите, че като всеки човек и вие имате такива, несъмнено, само че е значимо да се стараем да ги изглаждаме и да се учим от грешките си.

8. Кое е най-голямото Ви достижение в професионален проект?

Нищо не е по-добра реклама от съответни резултати от предходната ви работа. Разкажете за случай, в който сте имали виновна роля, опишете в какво тъкмо са се състояли вашите отговорности и какъв е бил резултатът най-после.  

9. Разкажете за конфликтна обстановка, в която сте попадали?

Интервюиращият ви желае да си сътвори визия за вашите реакции в конфликтни или спешни обстановки. Всеки наподобява добродушен на изявление за работа, само че не е подобен от самото начало. Затова помислете авансово за такава обстановка, като преминете още веднъж през стъпките – каква е била вашата роля, по какъв начин сте постъпили, какъв е бил крайният резултат.

10. Как се виждате след 10 години?

Бъдете откровени за бъдещите си цели и планове, само че имайте поради следното: задачата на този въпрос е да се извлече информация по отношение на: а) дали имате реалистични упования за вашата кариера; б) дали сте упорит човек; в) дали позицията, за която кандидатствате, дава отговор на бъдещите ви проекти.

11. Коя е работата на фантазиите Ви?

Целта на този въпрос още веднъж е да стане ясно дали позицията, за която кандидатствате, се приближава до мечтаната от вас работа? И в случай че отговор от рода на „ футболна суперзвезда ” би ви донесъл малко смях, то сигурно честността във връзка с вашите цели и упоритости ще бъде оценена. Важно е да изясните по какъв начин тази позиция се вписва в визиите ви за бъдещето

12. Къде другаде сте кандидатствали за работа?

Целта на този въпрос е и изследване на конкуренцията на пазара, и опит да се откри вашата заинтригуваност от съответната област. Имате цялостното право да не отговаряте, тъй като информацията е персонална. Въпреки това по-добре е да отговорите, само че по-общо, като споменете, че сте ходили в сходни компании и сте кандидатствали за сходна служба, само че към момента търсите най-хубавото за себе си място.

Продължава по-късно денем

Цветелина Велчева по материали от The muse

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР