Лятото дойде, а коронавирусът почти изчезна. Вероятно - само временно.

...
Лятото дойде, а коронавирусът почти изчезна. Вероятно - само временно.
Коментари Харесай

Парични награди за ваксинираните в България? Няколко идеи:

Лятото пристигна, а коронавирусът съвсем изчезна. Вероятно - единствено краткотрайно. Но настъпи утешение, като че ли повече няма да се върне. Заговори се даже за събаряне на маските на закрито, а румънците нахлуха по българското Черноморие без никакви проби, документи и ограничавания.
За да не се върне вирусът
 Ръст на новите случаи на ковид у нас Ръст на новите случаи на ковид у нас
Броят на новите случаи на коронавирус се усили и като безусловно число, и като %. 208 са новооткритите случаи за 7 юн...
Единственият метод да не се върне вирусът е този: да се имунизират колкото може повече хора, колкото може по-бързо. Целта е (или най-малко беше) до края на лятото делът на имунизираните да стигне 70%-75%. Иначе е огромна вероятността наесен да се окажем в същия призрачен сън като напролет. Тази цел обаче наподобява все по този начин недостижимо надалеч. С една доза ваксина са едвам към 16% от пълнолетното население, а с две - към 12%. Твърдо последно място в Европейски Съюз.
А ваксини към този момент има колкото щеш и не престават да идват (седмично по 400 000 единствено от BioNTech/Pfizer, от които се употребяват най-вече 1/6). Два милиона дози (засега) чакат в хладилниците. Желаещите обаче са прекомерно малко. Сред останалите евентуално не всички са кардинални съперници на имунизациите - множеството са просто безразлични или инертни (и във всеки случай - безотговорни). Въпросът е дали и по какъв начин най-малко част от тях могат да бъдат накарани да се имунизират?
Кога хората ще се имунизират?
Направеното до момента по този въпрос е прекомерно малко. А благоприятни условия има.
Нека първо да премахнем принудата. Макар че някакви меки нейни форми напълно не са изключени. И на процедура към този момент съществуват - мнозина, да вземем за пример, евентуално занапред ще се имунизират, с цел да се снабдят със съответния документ и да могат по-лесно и на ниска цена да идат на море в Гърция или да пътуват другаде из Европа.
 Коронавирусът по света: Индия се отърсва от ужаса, В Южна Америка болестта настава Коронавирусът по света: Индия се отърсва от ужаса, В Южна Америка болестта настава
174 294 441 са към този момент публично записаните случаи на ковид по света, демонстрира статистиката на Worldometers. От тях 90,39 на ст...
Сред останалите благоприятни условия на първо време са по-меките и неагресивни способи на убеждаването. В това отношение към този момент има някои положителни образци. Да кажем, когато имунизациите са по-близо до хората - създаване на имунизационни пунктове по паркове и плажове, мобилни екипи по селата. По главните малките екрани пък вървят два клипа - единият български, другият на Европейска комисия. Клиповете са положителни, само че няма да свършат доста работа. Защото чисто пропагандната (или, както се споделя, комуникационна) акция би трябвало да бъде много по-масирана, нападателна и най-много - по-точно прицелена. Както се изрази основният здравен контрольор: " Кой който харесва, би трябвало да чуе от него какъв брой е значимо да се имунизираш ".
Стимулите - хамбургери, таблети, жилища, милиони
Има и по-силно въздействащо средство - материалните тласъци. В това отношение не е направено нищо. А по света има обилие от най-разнообразни работещи образци.
Във Вашингтон оферират бира за всяка сложена доза. В Ню Йорк - хамбургери с пържени картофи или билет за мач на Yankees. В Ерусалим разиграваха таблети измежду младите, които заведат родителите си или различен възрастен да се имунизира. Ваксиниралите се московчани над 60 години получаваха понижения в магазини и аптеки.
На доста места в света се разиграва нещо като имунизационен хазарт. Лотария за имунизирани в щата Охайо всяка седмица раздава парична премия от 1 милион $ плюс една стипендия за лицей. Вече има излъчени двама нови милионери и двама стипендианти. Само през първата седмица броят на получилите първа доза ваксина се усили с 33%.
 Франция ще позволява български жители и със документ за имунизация Франция ще позволява български жители и със документ за имунизация
Считано от 9 юни 2021 година, сряда, българските жители ще бъдат допускани във Франция, в случай че дават отрицателен PCR тест или антигенен...
В Тайланд
лотария разиграва крави. А в Хонконг - апартамент на стойност 1,4 милиона $, 20 банкови карти с по 13 000 $ и 60 000 самолетни билети. Полският държавен състезателен тотализатор идващия месец ще организира лотария, в която най-големите облаги ще са 1 милион злоти (274 000 долара) и хибриден автомобил.
Със сигурност и в България могат да се измислят подобаващи тласъци за разнообразни групи от популацията. Например безвъзмездни хранителни артикули за хората в по-малките обитаеми места и ромските махали. Или безвъзмезден тото фиш и безвъзмездни лотарийни билети. В страна, в която директната реклама на
хазарта е неразрешена, само че все пак залива телевизионния ефир, желанието на хората да си опитат шанса може да се употребява за благородна цел в една имунизационна лотария с великодушни облаги.
Това няма да е разход, а далновидна държавна политика. Защото вложените средства ще се изплатят неведнъж от спестените след това здравни разноски и вреди за затворени бизнеси. От избегнатите премеждия на болните и избавения човешки живот. Само че би трябвало да се работи бързо, тъй като към този момент сме доста закъснели.
 
Автор: Ясен Бояджиев,
 Експерти предизвестяват за четвърта вълна на ковид в Гърция Експерти предизвестяват за четвърта вълна на ковид в Гърция
Здравните специалисти в Гърция предизвестяват за четвърта пандемична вълна в страната, в случай че хората над 60 години останат неимунизирани и ко...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР