Лягането в късните часове е често срещано. Но нощните птици“

...
Лягането в късните часове е често срещано. Но нощните птици“
Коментари Харесай

Има ли връзка между късното лягане и диабета

Лягането в късните часове е постоянно срещано. Но „ нощните птици “ могат да навредят на здравето си, сочи проучване.

Специалисти от болничното заведение " Бригам енд уиминс " в Бостън откриха 72 % по-голям риск от диабет измежду хора, които си лягат късно спрямо предпочитащите да заспиват рано, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

" Совите " са по-склонни към вреден метод на живот, постоянно се хранят неприятно, тежестта им е или високо, или ниско, постоянно не се движат задоволително, изяснява ръководителят на проучването доктор Сина Кианерси. Те са по-склонни към тютюнопушене, пият повече алкохол, спят неприятно.
Дори откакто откривателите са взели поради разликите в метода на живот, рискът от диабет за заспиващите късно останал с 19 % по-висок.

Специалистите са употребявали за проучването данни за 64 000 медицински сестри , взели участие в дълготрайно изследване, събирало информация за тях от 2009 година до 2017 година Те сами са посочвали своя хронотип. Около 11 % се определили като " сови ", а 35 % - " чучулиги ".

Резултатите демонстрират най-общо, че при късно лягане мъчно се съблюдава здравословен метод на живот. 
Само 6 % от медицинските сестри с най-здравословен живот били " сови ", а 25 % от тези с най-лоши привички били най-активни вечер. 

Изследването демонстрира също, че в случай че ритъмът на работа пасва на нощния хронотип, увеличеният риск от диабет спада. Затова гъвкавото работно време е доста подходящо, пишат учените в " Годишник по вътрешна медицина ". 

Нещата обаче не са толкоз елементарни, тъй като не е ясна повода за мощната връзка сред хронотипа и метода на живот - дали хронотипът е рисков фактор или отразява натрупването на фактори от метода на живот. Например претрупани студенти може да се считат за " сови ", тъй като остават да четат до късно. Едновременно с това, те може да са подложени на стрес, меланхолия, фалшив сън и да възприемат неприятен метод на живот, изясняват откривателите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР