Луноходът Рашид. Image credit : UAE Space Program Ако днешното

...
Луноходът Рашид. Image credit : UAE Space Program Ако днешното
Коментари Харесай

Днешното лунно кацане може да е момент на триумф за Япония и ОАЕ

Луноходът Рашид. Image credit: UAE Space Program

Ако днешното кацане на комерсиалната задача “Хакуто-Р ” на Луната бъде сполучливо, това ще е съществено достижение за частния галактически бранш. Но на борда на спускаемия уред пътуват и два национални лунохода – единият, основан от центъра Мохамед бин Рашид в ОАЕ, а другият – конструиран от Японската галактическа организация. Нито Япония, нито ОАЕ до този миг са имали работещи апарати на лунната повърхнина.

Арабският луноход се назовава “Рашид ”. Той е четириколесен, тежи 10 кг и е дълъг 53.4 сантиметра. На борда му има две камери, способни да снимат повърхността на Луната с висока разграничителна дарба, микроскоп, както и сонда на Ленгмюр. Задачата на “Рашид ” е да учи плазмената конюнктура на лунната повърхнина и да разгадае за какво лунният прахуляк е толкоз лепкав.

Луноходът на Японската галактическа организация (вж. илюстрацията горе) е от напълно друг вид спрямо всичко, което сме видели до момента. Той е двуколесен и е от трансформируем вид – може да минава от изследователска в “тичаща форма ”. Това разрешава гъстота по време на превоза му към Луната и напредването му на повърхността. Диаметърът на лунохода е единствено 80 mm и тежи 250 грама. Задачата на задачата е да бъдат получени данни за държанието на лунния реголит, които от своя страна ще залегнат в конструирането на обитаемия луноход, създаван взаимно от Японската галактическа организация и Тойота за транспорт на астронавти.

Източници: център Мохамед бин Рашид и Японска галактическа организация (JAXA)

Напомням на читателите, че живото лъчение по отношение на днешното кацане ще стартира в 18:20 ч. на този линк:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР