Луксозна яхта, принадлежаща на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, е

...
Луксозна яхта, принадлежаща на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, е
Коментари Харесай

Суперяхтата на санкционирания руски олигарх за 500 млн. долара напусна Хонконг и се отправи към Кейптаун

Луксозна яхта, принадлежаща на глобения съветски олигарх Алексей Мордашов, е напуснала водите на Хонконг в четвъртък и се е насочила към южноафриканското пристанище Кейптаун, съгласно частния уебсайт за следене MarineTraffic.

През последните седмици многоетажната платформа Nord, която се вижда на видно място в пристанището Виктория в града, провокира рецензии от страна на Държавния департамент на Съединени американски щати, който сложи под въпрос " прозрачността " на финансовия център и предизвести за опасности за репутацията.

Мордашов, милиардер, непосредствен до президента Владимир Путин, беше измежду редица руснаци, глобени от Съединени американски щати и Европейския съюз, само че не и от Организация на обединените нации, след съветската инвазия в Украйна поради връзките им с Путин.

Докато редица съветски суперяхти бяха иззети или им беше отказано влизане в Европа и други юрисдикции, Nord беше оставен несмущаван в Хонконг след идването си на 5 октомври.

 Стойността й надвишава 500 млн. $ и дойде за седем дни от Владивосток в съветския Далечен изток през Японско и Източнокитайско море.

По-късно Морският департамент на Хонконг удостовери, че корабът Nord е отплавал от Хонконг в четвъртък, само че съобщи, че не може да разяснява повече.

Според уеб страницата MarineTraffic корабът се е намирал югоизточно от водите на Хонконг рано в четвъртък вечерта и се е насочил към Южнокитайско море.

Свидетел е видял, че по обяд до кораба в пристанището е застанала баржа с гориво.

Ръководителят на Хонконг Джон Лий съобщи на 11 октомври, че управляващите на града няма да подхващат дейности във връзка с едностранните наказания, наложени на Мордашов от обособени юрисдикции.

" Не можем да вършим нищо, което няма правно съображение ", споделя Ли, който е глобен от Съединени американски щати поради ролята си в репресиите против локалните свободи.

Лий, който през ноември би трябвало да бъде хазаин на интернационална капиталова среща на върха с присъединяване на международни бизнес водачи, съобщи, че управляваният от Китай град ще съблюдава само глобите на Организация на обединените нации.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР