Риболовен траулер освободи заседнал луксозен круизен кораб в Гренландия

...
Луксозен круизен кораб, който беше заседнал в отдалечена част на
Коментари Харесай

Луксозен круизен кораб, който беше заседнал в отдалечена част на Гренландия в продължение на три дни, след като заседна с 206 души на борда, беше изваден от риболовен траулер.

Круизният кораб Ocean Explorer беше върнат на вода в четвъртък, съобщиха датският флот и корабособственикът, след като от понеделник беше заседнал в кал и тиня в националния парк Alpefjord, на около 1400 км (870 мили) североизточно от столицата на Гренландия Нуук.

„Ocean Explorer беше изтеглен на свобода“, каза Обединеното арктическо командване на Кралския датски флот в Гренландия.

Съвместното арктическо командване потвърди, че корабът е бил изваден от Tarajoq, траулер и изследователски кораб, който направи неуспешен опит да направи това в сряда.

Гренландският риболовен изследователски кораб успя да помогне за освобождаването на кораба, каза собственикът на круизния кораб, SunStone Maritime Group.


„Няма наранявания на нито едно лице на борда, няма замърсяване на околната среда и няма пробиви в корпуса“, ​​каза SunStone.

„Сега успешно се освободихме... Ние сме абсолютно въодушевени“, каза Джина Хил, австралийска пътничка на борда на кораба, пред Ройтерс в четвъртък.

Круизният кораб под флага на Бахамските острови се наклони настрани по време на операцията и на пътниците не беше позволено да излизат навън, каза Хил.

Според съобщения в австралийските медии трима души на борда са дали положителен тест за COVID-19.

Повечето туристи бяха от Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, Южна Корея и Съединените щати.

Има малко хидроложки проучвания на района, където круизният кораб е заседнал, което затруднява оценката на морските дълбочини.

Датската полиция е започнала предварително разследване на заземяването, за да установи дали е имало нарушение.

Ocean Explorer ще бъде отведен до пристанище, за да се оценят щетите, докато пътниците ще бъдат откарани у дома, каза SunStone.

„Няма наранявания на нито едно лице на борда, няма замърсяване на околната среда и няма пробиви в корпуса“, ​​се казва в изявление на SunStone.

Гренландия, полусуверенна територия на Дания в Северния Атлантически океан с население от едва 57 000 души, привлича туристи със своя груб пейзаж и огромна ледена шапка, която покрива голяма част от острова.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР