Лукойл Нефтохим Бургас инвестира около 400 млн. долара в производството

...
Лукойл Нефтохим Бургас инвестира около 400 млн. долара в производството
Коментари Харесай

"Лукойл Нефтохим Бургас" инвестира 400 млн. долара в производството на полипропилен

" Лукойл Нефтохим Бургас " влага към 400 млн. $ в производството на полипропилен по нова технология. " В развой на уточняване на бюджета сме, на избор на технология и график на финансиране, само че планът е в ход ", сподели за " Капитал " Илшат Шарафутдинов - ръководител на УС на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Съгласно бизнес проекта на компанията новата фабриката за полипропилен би трябвало да е подготвена до 2024 година С новата инвестиция себестойността на произвеждане на 1 звук полипропилен в " Лукойл " ще падне съществено.

Инсталацията ще замести остарялото произвеждане на полипропилен, което е в употреба от 70-те години на предишния век. Капацитетът на новата фабрика ще бъде в пъти по-голям от потенциала на актуалната. Тя ще може да създава до 300 000 тона полипропилен годишно, до момента в който сегашната фабрика създава до 80 000 тона от този артикул. До края на тази година " Лукойл Нефтохим Бургас " ще избере реализатор на плана. Строителните работи по проект ще стартират от 2020-2021 година Сега компанията създава 3 марки полипропилен, които намират приложение най-вече в индустрията. Новото произвеждане ще разшири неведнъж типовете полипропилен, създавани от " Лукойл ". Те ще намерят приложение и в хранително-вкусовата индустрия, медицински произведения, строителството и доста други браншове.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Полипропиленът е доста издирван артикул както в България, по този начин и в цяла Европа. Нашата цел е на първо място да задоволим потребностите от този артикул в България, защото дефицитът сега се задоволява посредством импорт ", споделя Шарафутдинов.

Oсновните потребители на полипропилен, създаван от " Лукойл Нефтохим Бургас ", сега са Турция и Италия. Малки количества компанията изнася и за Сърбия, Румъния и Унгария.

Oт създаваните от нефтопреработвателния колос горивни артикули – бензин, дизел, керосин, котелно гориво и пропан-бутан - 100% за българския пазар остават керосинът и пропан-бутанът. Едва 50% от дизела и 20% от бензина остават у нас. Останалото е за експорт по целия свят - от Северна Африка до Съединени американски щати. Най-добре продаваните артикули на рафинерията са пропан-бутанът и керосинът.

От 1999 година до през днешния ден " Лукойл " е вложила над 3 милиарда $ в българската рафинерия, с които са реконструирани всички остарели съоръжения и са издигнати 13 нови обекта. Сега " Лукойл Нефтохим Бургас " годишно преработва 7 млн. тона петрол. " Направените през годините вложения целяха не толкоз увеличение на потенциала на произвеждане, а на първо място увеличение на дълбочината на преправка на нефта, която набъбна от 70% през 1999 година на 90% през днешния ден ", сподели Шарафутдинов.

Господин Шарафутдинов, какви са трендовете в бранш нефтопреработка в международен мащаб?

- През последните 10 години сме очевидци на много динамична смяна в бранша. В началото набъбна търсенето на дизел. За да отговорим на това търсене, ние построихме хидрокрекинг, посредством който от котелно гориво се прави главно дизел. Сега обаче потреблението на дизел в международен мащаб е намаляла и от ден на ден се търсят бутикови артикули - съществено е търсенето на пропан-бутан, на авиокеросин. През последните 8 - 10 години потреблението на авиокеросин в България набъбна двойно поради увеличените транспорти с авиотранспорта. Преди 10 години произвеждахме авиокеросин от 4-5% от модифицирания петрол, а другото оставаше за дизел и други горива и артикули. Днес производството на керосин заема 10% от нефтопреработката, тъй като потребностите нарастват и се постанова да използваме всички налични благоприятни условия. Бъдещето на нефтопреработката е напълно обвързвано с нефтохимията. Преди години, в случай че една кола гореше 4-5 литра на 100 км, това се смяташе за неповторимо събитие, през днешния ден това е всеобщо. Промяната на търсенето постанова да променяме технологията на преправка на нефта по този начин, че да произвеждаме по-малко бензин и повече пластмаса. Защото растежът на консумация на пластмаси е огромен. В този сегмент разрастващите се пазари като Индия, Китай, Русия, включително и Европа, имат съществени условия като потребители към този артикул.

Каква е вашата прогноза за цената на горивата? Какво да чакаме?

- Цените на бензина, на дизела са свързани с цената на нефта. Деветдесет % от себестойността на 1 литър гориво се образува от себестойността на нефта. За страдание нефтът е сериозен фактор и в геополитиката, в макроикономиката. През последните години следим внезапни покачвания и спадове на цената му.

Предполагам, че тази наклонност ще продължи и отсега нататък, въпреки че международната консумация се уравновесява. В този развой има значение и развиването на технологиите. По-богатите страни субсидират потреблението на различни източници на сила. В момента се субсидира производството на електрически коли. Въпросът е какво ще стане с тези технологии, когато те спрат да бъдат субсидирани?

По мои наблюдения технологиите с различни източници на сила са стигнали несъмнено равнище и при тях не се следят съществени достижения. Докато обичайна технология на преправка на петрол продължава да се развива.

Какви вложения планирате през 2019 година?

- Общата планувана инвестиция за 2019 година е в размер на 50 млн. $. Продължаваме с вложенията в екология, промишлена сигурност, подмяна на пещите, завършваме търга по строителството на един блок за централизация на водород. Миналата година инвестирахме 97 млн. $. В интервала 2020-2021 година вложенията ни ще набъбнат неведнъж по отношение на новите планове.

Хората обаче считат, че активността на " Лукойл Нефтохим Бургас " е обвързвана със замърсяване на въздуха в Бургас. Какво предприемате във връзка с екологията?

- Разбираемо е, че когато усетят замърсен въздух, хората се обръщат първо към работещите предприятия и търсят у тях повода. Искам да подчертая, че през 2000 година, когато пристигнах на работа тук, ситуацията фактически беше съществено. Тогава безвъзвратните загуби на петрол бяха 4.5%. Благодарение на положените старания и направените вложения през годините успяхме да понижим 10 пъти този % и през днешния ден той е едвам 0.4.

Над 92 млн. $ инвестирахме в екологични планове за рекултивация, за слагане на пречиствателни уреди, в подмяна на съоръжение и така нататък Всеки наш план минава експертиза и Оценка на въздействието върху околната среда. Днес ние изпълняваме екологичните условия към всички планове. Членуваме в Европейската асоциация на нефтопреработвателите и там сме измежду 10-те най-хубави предприятия от позиция на екология. Категорично декларирам, че при постигнатите технологии в региона на екологията в нашия бранш ние използваме най-хубавите.

На територията на " Лукойл Нефтохим Бургас " има 7 станции за отчитане индикаторите на атмосферния въздух, сложени от Изпълнителната организация по околна среда. Ние сме под непрестанен надзор и превишение на тези станции през последните 5-6 години съвсем не е имало. Глобиха ни за недоволство от миризма в града, макар че нямаше нарушаване на нормите във връзка с атмосферния въздух. А неприятна миризма постоянно може да се появи от транспортно средство с развалена горивна система, от отоплението с твърдо гориво през зимата и така нататък

Предстоящата инвестиция от 400 млн. $ в новия комплекс за произвеждане на полипропилен също ще има сериозен екологичен резултат, тъй като фабриката ще отделя доста по-малко излъчвания от остарелия комплекс.

Каква беше за " Лукойл Нефтохим Бургас " миналата 2018 година?

- След откриването на новия комплекс за хидрокрекинг през 2015 година направихме пробив като технологическо достижение и стопански резултати. Оттогава означаваме позитивен операционен приход. Имаме обаче доста вложения, които ни натоварват финансово и към момента не са върнати на вложителя.

Направихме огромен капитален ремонт през предходната година, по отношение на който заводът беше в престой в продължение на 2 месеца. Това повлия на резултатите ни, само че успяхме да осъществим проекта си. Операционният ни приход е позитивен. Преработихме над 6 млн. тона петрол с дълбочина на преправка 87%. Постигнахме с 1.5% по-добра дълбочина на преработката на нефта от миналата година. През 2017 година преработихме 7 млн. тона петрол, такова количество планираме и през 2019 година

В момента имаме доста невисок марж сред цена и преправка на нефта. Средният марж за Европа нормално се колебае сред 8 и 15 $ за барел, а сега маржът е паднал до 3.5-4 $ на барел. Това не е задоволително, с цел да покрие разноските за преправка на много предприятия. Ние обаче се оправяме добре поради огромната дълбочина на преправка на нефта, която успяхме да реализираме – близо 90%.

Наскоро Народното събрание одобри нов закон за горивата. Какъв ще бъде резултатът му върху бизнеса съгласно вас?

- Както знаете, бизнесът на " Лукойл " е разграничен – имаме комерсиална компания, която се занимава с дистрибуция, и над 270 бензиностанции в лицето на " Лукойл България ". " Лукойл Нефтохим Бургас " не работи с крайни клиенти, а единствено с 2 огромни клиента – " Лукойл България " и " Литаско ", комерсиалното сдружение, което се занимава с износа на нашите артикули отвън страната. Според мен обаче новият закон ще помогне да се решат проблемите със сивия бранш.

Не се ли убиват посредством него обаче по-малките компании?

- Като член на Българската петролна и газова асоциация мога да кажа, че сходни ограничения са подхванали и членовете на европейските браншови асоциации. Аз съм работил в Съединени американски щати, там няма доста компании, които доставят с горива. Тук, в България, имаме хиляди компании, които пласират горива. На процедура това не са действителни играчи на пазара, а са по-скоро препродавачи. Всяко препродаване обаче би трябвало да се заплати от крайния консуматор. Това рефлектира отрицателно върху цената на горивата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР