Луиза Андреас-Саломеписател, философ, психоаналитик, муза (1861– 1937)Произход: родена в Русия,

...
Луиза Андреас-Саломеписател, философ, психоаналитик, муза (1861– 1937)Произход: родена в Русия,
Коментари Харесай

Лу Саломе и сексуалната поезия на интелектуалната муза

Луиза Андреас-Саломе
публицист, мъдрец, психоаналитик, муза (1861– 1937)

Произход: родена в Русия, благородническо семейство, татко от френските хугеноти, военачалник в щаба на съветската войска, майка от датско-немски генезис

Образование: теология, философия, международни религии, френска и немска литература, знае пет езика, учи философия и теология в Цюрих

Интереси: изкуство, литература, философия, психоанализа

Най-известни произведения : поемата „ Химн на живота “, 12 романа, проучвания за живота и творчеството на Ницше, Ибсен, Рилке, проучвания, свързани с женската половост, есета по логика на психиката и вяра, нейната автобиография се смята за класика в жанра

През 1913 година във Виена Зигмунд Фройд и Лу Андреас-Саломе - писателка, интелектуалка, „ жена-вамп “ и муза на велики създатели, приказват за котка. Фройд споделя по какъв начин една котка го „ изнудва “ да се привърже към нея, а Лу признава, че се разпознава с котката. След това Фройд ще каже: „ Аз пишех прозата на психоанализата, Луиза пишеше поезията! “

Саломе е звезда освен в психоанализата , само че и във висшите кръгове на немската литература . Тя написа три биографии - на Ницше, Ибсен и Рилке, а нейната автобиография е пример в жанра. Има блестящи есета по логика на психиката и вяра - „ Нарцисизмът като двойна посока “ , „ Борбата за Бог “ , само че е най-прочута и с книгите си за женската половост - „ Еротиката “ , „ Анално и полово “.

Личният живот на Лу Саломе е интелектуално-емоционална лудница. Смятана за съдбовна жена още на 17, тя в действителност губи девствеността си след 30. Има буйни, само че платонични интелектуални връзки, даже е женена 43 години, без да спи с мъжа си. Но има и доста интимни връзки, без интелектуална непосредственост.

Ницше два пъти ѝ предлага брак. „ Тя е толкоз красива и интелигентна. Представяш ли си какъв брой интелигентна щеше да е, в случай че беше грозна “, написа той на собствен другар.

В близки връзки с нея са Рилке , Паул Ре , Шницлер , Хофманстал , Хауптман , Тургенев , Толстой , Вагнер , Фройд , психоаналитици, художници, актьори.

А писателят Курт Волф обобщава: „ През последните 150 години нито една жена не е имала толкоз мощно въздействие в немскоезичната среда, както Лу Саломе “.

Луиза Андреас-Саломе е родена в Санкт Петербург през 1861 година Руснаците я дефинират като „ типична съветска хубавица с необятни скули и мрачно руса коса “, само че тя няма и капка съветска кръв. Да, татко ѝ е военачалник в съветската войска, само че е френски аристократ, а майка ѝ е с датско-немски генезис.

Семейството ѝ е протестантско, демократично, отворено за просвещение и изкуство, главен език у дома е немският, само че се приказват още френски и съветски. Към тях Лу прибавя нидерландски и британски. Тя е перлата в фамилната корона, а щастливото ѝ детство гъмжи от забавни хора - прислужници татари, готвачи французи, немски гувернантки.

Лу има личен детски Бог, само че на 17 го губи в тежки въпроси за гибелта и отсъствието. Намира нов Бог в свещеник Гило , той я учи на философия, литература и вяра, само че стартира и полова игра. Тя в никакъв случай не стига до край, само че са документирани две събития. Веднъж Лу припада от напрежение, до момента в който, кой знае за какво, седи на коленете на учителя. После той предлага брак на красивата ученичка. Лу е смазана - Бог се оказва земен мъж, изтъкан от низки пристрастености.

Здравето на Саломе се утежнява и отпътува с майка си в Цюрих . В един от дребното университети, където одобряват дами, учи философия и вяра, само че се мести в Рим . Там се среща с Паул Ре и Фридрих Ницше . Тримата кроят проекти да живеят в „ света интелектуална троица “, само че концепцията се проваля. След раздялата Ницше от ден на ден потъва в лудостта, а Паул Ре се самоубива.

Името на Луиза Саломе обаче е все по-прочуто в немските интелектуални кръгове, а когато издава първите си романи и разкази - и измежду необятната аудитория.

На 37 години тя се среща с 21-годишния Рилке . Сменя името му от Рене на по-мъжественото Райнер, вдъхва му убеденост и отваря погледа му за нови измерения в поезията и секса. Двамата са дружно 4 години, тя е по едно и също време буйна държанка, грижовна майка и възвишена муза, само че все по-трудно понася тежките му депресии.

10 години след раздялата с Рилке, достигнала към този момент интелектуалните върхове и високото самопризнание, 50-годишната Саломе отива с 15 години по-младия си ухажор, шведският психоаналитик Пол Бийере , на конгрес на Международната психоаналитична асоциация. Там се среща с Фройд и отваря нова страница в живота си. До гибелта си през 1937 година Лу се отдава на психоанализата, има сполучлива процедура и е значима фигура в придвижването.

Защо, при толкоз популярност и достижения, името на Лу Саломе бързо е забравено?

Първо, публичният интерес към нейните достижения още приживе е ненапълно преместен от интереса към пикантните детайлности. Второ, психоанализата се развива в нови направления, а Лу остава обвързвана с класическия фройдизъм. Трето, англоговорящият свят я открива чак към края на 20-ти век. Четвърто, щом Саломе умира, нацистите изземват всички нейни книги и ръкописи. И пето, след Втората международна война фокусът се измества към обществената логика на психиката и феномените на всеобщата просвета.

Не е инцидентно обаче, че в този момент, през 21-ви век, ползата към живота и творчеството на Луиза Андреас-Саломе още веднъж пораства. Нищо, че тя май си потегли огорчена от света с думите: „ Цял живот работя и работя. И защо? “

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР