Луис Госет джуниър - първият афроамериканец, носител на Оскар за

...
Луис Госет джуниър - първият афроамериканец, носител на Оскар за
Коментари Харесай

Почина Луис Госет джуниър - първият афроамериканец, носител на “Оскар“

Луис Госет младши - първият афроамериканец, притежател на " Оскар " за най-хубав артист в поддържаща роля, умря на 87-годишна възраст, оповестяват " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".
Прочетете още
Нийл Л. Госет, първи братовчед на артиста, е заяви, че той е умрял в Санта Моника, Калифорния. В изказване на фамилията се споделя, че гибелта му е настъпила в петък сутринта, като повода за нея не се показва.

Братовчедът на Госет напомня за индивида, който е вървял паралелно до Нелсън Мандела, изправял се против расизма с достолепие и възприятие за комизъм.

Госет младши прави пробива си на дребния екран с роля в минисериала " Корени " от 1977 година, който показва жестокостите на робството по малкия екран. Изпълнението му е отличено с телевизионния " Оскар " - " Еми ".

През 1983 година Луис Госет младши става третият афроамериканец, номиниран за " Оскар " в категорията за поддържаща мъжка роля и печели оценката за осъществяването си в " Офицер и благородник " с Ричард Гиър и Дебра Уингър. Ролята му носи и премия " Златен глобус ".

" Повече от всичко това беше голямо удостоверение на позицията ми на негър артист ", написа той в записките си от 2010 година " Актьор и благородник ".

Личният и професионалният живот на Госет младши го срещат със звезди на шоубизнеса като Ед Съливан, Джеймс Дийн, Мерилин Монро, Стив Маккуин, Сидни Поатие, Сами Дейвис младши.

Въпреки триумфите си в киното, малкия екран и театъра, артистът постоянно се сблъсква с расизма.

" Въпреки че разбирах, че нямам различен избор, с изключение на да се примиря насилието, това беше ужасяващ, позорен метод да се отнасят с мен ", написа той в записките си. " Но това не можеше да ме унищожи ", добавя артистът.

Луис основава фондация, с цел да работи за основаването на свят, в който расизмът не съществува.

За своя " Оскар " Луис Госет младши споделя, че му е дал опцията да избира положителни функции в продукции като " Враг мой ", " Садат ", " Железният орел ", " Пурпурен цвят ". Актьорът обаче отбелязва, че спечелването на премията на американската киноакадемия не трансформира обстоятелството, че всичките му функции са били поддържащи.

След спечелването на " Оскар " Луис се бори с алкохолна и кокаинова взаимозависимост. През 2010 година артистът разгласи, че има рак на простатата, който по думите му е диагностициран в ранен етап. През 2020 година Госет младши беше приет в болница с COVID-19.

Актьорът има три брака и двама сина, един биологичен и един осиновен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР