Лудогорец ще преследва в предстоящото гостуване срещу Брага в Лига

...
Лудогорец ще преследва в предстоящото гостуване срещу Брага в Лига
Коментари Харесай

Лудогорец преследва европейско постижение на ЦСКА

Лудогорец ще преследва в идното посещение против Брага в Лига Европа достижение, до каквото единствено един български клуб е стигал в шампионатите на Стария континент. А точно - два пъти да победи еднакъв противник като посетител, написа " Мач Телеграф ".

Припомняме, че " орлите " към този момент имат една записана победа на сгушения в скалите стадион на португалския отбор. През есента на 2017 година с треньор Димитър Димитров-Херо българският отбор завоюва с 2:0 на Пиренейския полуостров. Точни тогава бяха Козмин Моци след асистенция на Вандерсон, а по-късно Джоди Лукоки принуди Раул Силва да си вкара автогол. Това бе и първата българска победа на португалска земя в европейските клубни шампионати въобще.

Сега нито българският отбор наподобява по-силен от този момент, нито Брага по-слаб. Но все пак момчетата на Станислав Генчев са длъжни да имат вяра, че имат късмет за нов героизъм. Ако стигнат до него, ще бъде изравнено достижение на ЦСКА, който е единственият българският отбор успявал да завоюва два пъти като посетител против един противник в европейските клубни шампионати.

" Червените " са правели това против гръцкия гранд Панатинайкос. Веднъж това се случва в шампионата за КЕШ, а един път и за КНК. Интересното е, че в случай че не беше едно официално нарушаване на разпоредбите и опитите на гръцкия отбор да се възползва от тях, и ЦСКА нямаше да има такова достижение.

През 1972 година " алените " отиват в Атина за реванш с ПАОК след задатък от 2:1 в първия мач. Гърците печелят със същия резултат на своя земя и се стига до дузпи. При тях руският рефер Валентин Липатов преждевременно афишира ЦСКА за победител, въпреки към момента да има научен късмет да се стигне до тъждество след първите 5 осъществявания. Треньорът на гърците - унгарската легенда - Ференц Пушкаш, бързо прибира в съблекалните своите играчи преди реферът да се е усетил за грешката си. В последна сметка тя е разкрита и мачът се преиграва. При него обаче ЦСКА се разправя с гърците и бие с 2:0. Вторият им триумф над Панатинайкос е през 1988 година с 1:0 с гол на Любо Пенев. Остава да забележим ще успее ли Лудогорец да вземе за повторно скалпа на Брага.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР