<!--[if--><!--[endif]-->От години водоснабдяването е слабо място в управлението на правителствата

...
<!--[if--><!--[endif]-->От години водоснабдяването е слабо място в управлението на правителствата
Коментари Харесай

Не само цената на водата, но и качеството на услугите е важно

<!--[if--> <!--[endif]-->

От години водоснабдяването е едва място в ръководството на държавните управления от всевъзможен цвят. Десетки обитаеми места страдат от неналичието на задоволително или на чиста вода. От години новините през лятото доминират със известия за режим на водата из цялата страна. И едвам тази година с водния апокалипсис в Перник и очертаващата се водна рецесия по морето през идващия летен сезон активизираха някакви ограничения. Доколко ще са ефикасни следва да забележим.

От Министерството на районното развиване и благоустройството са изготвили и план на нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който освен това предложил нов концептуален метод в някои от политиките за развиване на ВиК бранша. Публикуван е и за необятно публично разискване. Той планува опазване на обществената търпимост на цената на услугите, както и на обществения темперамент на активите.

А съгласно законопоректа обществената търпимост на цената на ВиК услугите е налице, когато цената им, избрана на база минимално месечно ползване на вода от 2.8 куб. м на едно лице, не надвишава 2.5% от междинния месечен приход на домакинство в съответната административна област. Данните за приходите на семействата се получават от Национален статистически институт. За другите области прагът ще бъде друг, защото и приходите са разнообразни, съгласно законопроекта.

От години ни говарят, а и министър Аврамова още веднъж отбелязва, че максимален проблем във ВиК бранша у нас е остарялата и амортизирана мрежа. Правят се разбори, оценки, хвърлят се в пространството числа от порядъка на няколко милиарда като нужни вложения за рационализация. И толкоз. Според Аврамова единият вид за обезпечаване на нужния огромен запас за модернизацията на ВиК мрежата е посредством „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, който ще подкрепя ВиК операторите. Отделно 1.8 милиарда лева били средствата от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 ", по която бенефициенти са ВиК операторите. Вече имало подписани контракти и през 2021 година ще стартират работите по ВиК мрежата. Колко хубаво.

И ръководителят на Управителния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД Иван Иванов не изяснява, че вложенията са ключът към предстоящите резултати. Сега, с цел да бъдат направени те, се разчита на европейско финансиране, само че има условия, с цел да бъде получено, като да вземем за пример окрупняването на ВиК операторите и бизнес планирането. В момента обаче тези две неща не са изпълнени напълно.

Още един от сериозните проблеми в бранш ВиК са така наречен търговски загуби на вода, които са вследствие на построяването на нерегламентирани сградни отклонения, манипулиране на водомерите и други.

Вярно, и събираемостта от жителите и компаниите би трябвало да се усъвършенства. Вземанията на ВиК сдруженията към 31 декември предходната година са близо 131 млн. лв.. В тази сума влизат вземания от клиенти, в това число правосъдни, както и от други контрагенти свързани с активността на сдруженията. Несъбраните вземания от клиенти по главната активност на операторите по даване на ВиК услуги са 89 млн. лв.. Тук се включват вземанията от популацията, индустрията и публичния бранш. Задълженията на битовите клиенти в цялата страна са близо 55 млн. лв.. Но пък и неналичието на вода, или пък неприятното й качество, или шуртящите по улиците вадички от канализацията май не основават предпочитание да си доста безупречен длъжник.

И страната и ВиК сдруженията не се оправят с проблемите в мрежата. Но, дружно с това, от години да вземем за пример и концесионерът на "Софийска вода ", част от френската група Veolia, ни показва проектите си за рационализация и понижаване на разхода на вода, само че все нещо не се случва. В петгодишния проект на компанията се планува до 2021 година да бъдат вложени 209 млн. лева във ВиК мрежата в столицата, а загубите на вода по мрежата да бъдат понижени до 38.72 %. Очакваме го.

При анализът на ВиК бранша обаче би трябвало да се гледа освен цената на водата, която ни се предлага, само че и качеството на услугите, които се дават на съответната цена.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР