Лошото време блокира стотици българи в Европа. На много от

...
Лошото време блокира стотици българи в Европа. На много от
Коментари Харесай

Българи оставени в Румъния: Не сме от третия свят

Лошото време блокира стотици българи в Европа. На доста от тях се наложи да изкарат безсънна нощ без храна и вода. Сред тези наши съграждани бяха и оставените в румънския град Тимишоара. Те излетяха от Лондон в понеделник в 15.00 часа, само че дойдоха в Пловдив чак на другия ден към 20.00 ч. и то с държавния аероплан „ Еърбъс 319”. По-лош шанс имаха, тези, които избраха да стигнат с рейс от Румъния до България.

Сред пасажерите имаше възрастни хора и фамилии с бебета и дребни деца. „ Имаше хотел единствено за майките с дребни деца. Беше някакъв ад”, споделя една от пътничките пред NOVA.

От авиопревозвача „ Райън Еър” обясниха, че са предложили транспорт с рейсове, който множеството от пасажерите отказали. Тези, които въпреки всичко избрали този вид, пътували без тоалетна, храна и вода от Тимишоара до Пловдив.

Все още в България не могат да се приберат стотина българи, блокирани в Рим. Заради неприятното време полетът им от летище „ Фиумичино” до София, който трябваше да се състои преди два дни, беше отсрочен.

Най-вероятно блокираните по летищата на Европа пасажери няма да могат да получат обезщетения, защото анулацията на полетите е поради неприятното време – изключително събитие независещо от авикомпаниите.

Българите от кошмарния полет на „ Райън Еър” разясняват, че имат намерение да заведат групов иск в съда против превозвача. Част от пострадалите разказат, че няколко пъти са се пробвали да се свържат с самолетната компания, само че не са съумели.

Те са се обърнали към обмудсмана Мая Манолова. Другата седмица ще се срещнат с нея, с цел да търсят дружно юридическа помощ. Заканват се да алармират и европейските институции за този случай. Българите декларират, че не е обикновено да бъдат третирани като хора от страна от третия свят.

Според специалисти превозвачът е бил задължен да се погрижи за тях, като им обезпечи транспорт, храна, питиета и настаняване в хотел. Всички пасажери, които са имали спомагателни разноски, би трябвало да претендират сумите да им бъдат върнати от превозвача.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР