Лошо икономическо управление и растящи цени: Колко лоша е бедността в Турция?

...
Жена държи детето си, за да проси пари близо до
Коментари Харесай

Жена държи детето си, за да проси пари близо до площад Таксим в Истанбул, Турция, Вторник, 18 юни 2013 г. Жена държи детето си, за да проси пари близо до площад Таксим в Истанбул, Турция, вторник, 18 юни 2013 г. - Авторско право (AP Photo/Petr David Josek) от Публикувано на 08/08/2023 - 06:30

Турската икономика беше история на успеха на 21-ви век, но сега нещата не са толкова розови.

Три месеца забавяне на наема.

РЕКЛАМА

Водата и електричеството са прекъснати.

Наемодателят блъска по вратата.

Това е ужасната ситуация, пред която е изправено едно семейство с три малки деца, включително четиримесечно бебе в Истанбул, най-големият град в Турция.

„Знаете, че синът ми има епилепсия. Той е в болница от 2 седмици”, каза бащата на семейството пред Euronews, пожелал анонимност. „И аз умирам от болест, шкафът ми е празен.“

„Чувствам се толкова жертва. не знам какво да кажа Имам 100 лири [€3,4] в джоба си. Трябва ли да купувам пелени и млечна формула? Или получавам олио за готвене“, добави той, намеквайки за невъзможен избор между храна или други основни неща. 

Но семейството, което се бори, далеч не е само. 

Почти една трета от Понастоящем населението на Турция е изложено на риск от , според неотдавнашен доклад, публикуван от Турския статистически институт. 

Тази тревожна тенденция рискува да преобърне постиженията на страната в обръщането на вълната към бедността от началото на 2000-те години, с Турската икономика се разраства бързо през последните две десетилетия. 

„Работя с бедността от 22 години, но никога не съм виждал толкова лоша ситуация“, казва , координатор на Службата за солидарност към бедността на Републиканската народна партия партия (CHP). 

Тя изброява обезпокоителните симптоми за това как тази криза засяга обикновените турци: Жените не могат да си позволят санитарни продукти, нарастващо затлъстяване, тъй като семействата преминават към по-евтина, нискокачествена храна, отпадане на студенти университет – списъкът може да продължи. 

„Хората не могат да задоволят основните си нужди“, каза Фого пред Euronews. „Това от своя страна причинява  безпокойство, депресия и изолира семействата.“

РЕКЛАМА

И тези трудни времена взимат своето.

Турските медицински специалисти имат над нарастващи нива на психични заболявания, като посочват „сериозно увеличение“ в употребата на психиатрични лекарства.

Междувременно две трети от анкетираните в Yöneylem през 2022 г. Проучването на Центъра за социални изследвания казва, че се дължат на финансови затруднения.

„Няма пари за ядене“

Широка част от турското общество в момента се бори. Но децата носят основната тежест на проблема с бедността, според Фого.

Някои ходят на училище гладни или напълно напускат образованието, за да работят вместо това и да носят пари за домакинството, твърди тя.

РЕКЛАМА

„Идва поколение, което е психически и психологически нездравословно“, предупреди тя.

Около една трета от децата в Турция са и изпитват някакъв вид материални лишения, според данни, цитирани от УНИЦЕФ през 2020 г. 

Сериозни икономически проблеми стоят зад това, което се случва в страната.

Турция е поразена от години на небесна инфлация, с цени с почти 50% по-високи през юли в сравнение с предходната година, според официални данни, публикувани по-рано този месец.

Независими икономисти от групата за изследване на инфлацията обаче казват, че истинската цифра е много по-висока от около 70%.

РЕКЛАМА

„След като получа пари, оставам без джоб“, каза бащата на три деца от Истанбул пред Euronews, твърдейки, че след като плати наема и сметките си, остава без нищо.

„Не ям. Понякога отписвам дълг към хранителния магазин“, добави той.

Мъжът посочва, че 1550 лири (52 евро), които получава като държавна подкрепа, дори не покриват сметката за храна на семейството му, която той оценява на близо 2500 лири (84 евро) на месец.

Миналата седмица Конфедерацията на турските синдикати (Türk-İş) съобщи, че линията на глада – отнасяща се до минималната сума, която едно четиричленно семейство трябва да похарчи, за да се изхрани – сега е .

Това е въпреки че правителството повиши минималната работна заплата с 34% през юли.

Много държави по света бяха опустошени от инфлация, подхранвана от войната в Украйна и изменението на климата, но някои фактори са уникални за Турция.

Колапсът на валутата спомогна за един от най-високите нива на инфлация в Европа, намалявайки заплатите и удряйки местния бизнес. И все пак има и по-дълбоки структурни проблеми.

През септември 2021 г. 1 щатски долар струваше около 8 турски лири, но през юли 2023 г. беше 27.

Зад това се крие нещо друго.

Говорейки пред Euronews миналата есен, , експерт по нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management, каза, че лошото икономическо управление от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е подхранвало инфлацията и е довело до падане на лирата гмуркане.

Той обвини решението на Ердоган да не намалява лихвените проценти - което би охладило инфлацията - поради неговото „неортодоксално“ разбиране на паричната политика, ислямските вярвания за лихварството и колко от неговите политически съюзници се възползват от рока най-ниски нива.

Централизиране на властта в ръцете на турския президент е в основата на този проблем, твърди Аш.

„Ердоган обвинява всички останали“, каза той пред Euronews. „Той има екип от хора около себе си, които са добри мъже. Те не казват истината на властта. Това е като новите дрехи на императора.“

След преизбирането му през май правителството на Ердоган изковава нов икономически път, след като е сигнализирал готовността си да обърне курса на нетрадиционната си политика, като назначи нови фигури в централната банка и министерството на финансите.

Спадът на лирата обаче продължава.

За служителя на CHP Фого много от проблемите с бедността в Турция далеч не са нови, като твърди, че властите не са предприели действия за години.

„Всички тези [проблеми] всъщност са тревожни неща в миналото. Това показва, че всъщност не са предприети никакви действия“, каза тя пред Euronews, призовавайки за решение, основано на правата на човека. 

„Нуждаем се от социална политика, основана на правата, която включва студенти, жени, самотни майки, хора с увреждания, възрастни хора, деца и всеки индивид, живеещ в бедност според нуждите си.“

„Когато бедността се задълбочава и удължава, последиците от нея само се влошават.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР