Лошите метеорологични условия продължават да забавят темпото на украинските и

...
Лошите метеорологични условия продължават да забавят темпото на украинските и
Коментари Харесай

Лошото време бави темпото, но не спира бойните действия на фронта в Украйна

Лошите метеорологични условия не престават да забавят темпото на украинските и съветските бойни интервенции по цялата фронтова линия, само че не са ги спрели изцяло.Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката в Украйна.

Говорителят на командването на сухопътните войски на Украйна подполковник Володимир Фитьо съобщи, че съветските сили интензивно употребяват авиацията в посока Бахмут, когато времето разрешава това. Фитьо добави, че времето не въздейства значително на обстрела на съветската артилерия в посока Бахмут.

Руски блогъри обаче обявиха на 1 декември, че мощните ветрове покрай Бахмут и в западната Запорожка област са попречили на съветските сили да употребяват дронове и артилерия през последните два дни.

Въпреки че лекият дъжд разрешава на съветските сили да организират въздушно разузнаване покрай Вербове (9 км източно от Роботине), калният терен затруднява напредването на пехотата и колесните транспортни средства в западната Запорожка област. Блогърът добави, че съветските сили могат да се движат единствено с верижни машини и че украинските сили не престават натоварен артилерийски огън макар неприятните метеорологични условия в западната Запорожка област.

Окупационният чиновник на Запорожка област Владимир Рогов разяснява фрагменти на 2 декември, които демонстрират кални пътища по линията Роботине-Новопрокопoвка-Върбове в западната Запорожка област. Той съобщи, че тези условия на практика са обездвижили украинските колесни транспортни средства, принуждавайки украинските войски да организират офанзиви единствено с пехота. Рогов сподели и настъпление на плъхове и мишки в украински ров в Запорожка област, което съгласно него е резултат от студеното време в района.

През нощта на 1 против 2 декември съветските сили нанесоха нова серия удари с безпилотни самолети и ракети Shahed 136/131, ориентирани към Южна Украйна. Украински военни оповестиха, че съветските сили са изстреляли 11 дрона Shahed от нос Чауда в окупирания Крим и крилата ракета Kh-59 от въздушното пространство над окупираната Запорожка област. Украински военни оповестиха, че украинските сили са свалили 10 дрона Shahed над Одеска област и крилатата ракета Х-59 над Днепропетровска област.

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че съветски дрон Шахед е блъснал неустановен инфраструктурен обект в Одеска област. Руски блогър твърди, че съветските дронове Shahed са атакували пристанищата Черноморск и Килия в Одеска област. Блогърът добави, че съветските сили също са направили ракетни удари, в това число най-малко един удар с балистични ракети " Искандер ", в Днепропетровска и Запорожка области. ISW не може да удостовери изказванията на блогъра.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР