Лоши новини за всички любители на екстремните упражнения: прекомерният интензитет

...
Лоши новини за всички любители на екстремните упражнения: прекомерният интензитет
Коментари Харесай

Прекалено интензивните упражнения отслабват имунната система

Лоши вести за всички фенове на рисковите извършения: несъразмерният интензитет може да отслаби имунната ви система.


Това може да е проблем за работещите с специалности, които изискват физическо натоварване, като да вземем за пример спортистите.

" Хората, които са в доста добра физическа форма, може да са по-предразположени към вирусни респираторни инфекции директно след интензивни физически извършения ", допуска биомедицинският академик от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) Ернесто Накаясу. " Наличието на по-малка възпалителна интензивност за битка с инфекцията може да е една от аргументите ".

Въпреки че има съществени доказателства, които допускат, че умерената физическа интензивност измежду здрави човеци може да благоприятства имунната система в дълготраен проект, това, което се случва с имунната система непосредствено след интензивни извършения, е спорно.

Има малко надеждни доказателства в поддръжка на изказванието, че интензивните извършения покачват риска от инфекции, макар че няколко предходни изследвания означават зараза на горните дихателни пътища при спортисти, спрямо контролните групи, след напрегнати действия. Не е известно дали това са корелации или причинно-следствени връзки.

Така Накаясу и сътрудниците му тестват кръвната плазма, урината и слюнката на 11 пожарникари преди и след 45 минути интензивни извършения, при които теглят до 20 кг екипировка по хълмист терен.

„ Искахме да разгледаме задълбочено какво се случва в тялото и да забележим дали сме в положение да открием заплаха от безсилие в най-ранните му стадии “, изяснява биоаналитичният химик от PNNL Кристин Бърнум-Джонсън.

Няма подозрение, че упражненията вършат чудеса за здравето ни, само че се оказва, че те могат да имат и противоположен резултат.

Наред с предстоящите физически промени, които оказват помощ на телата ни да поддържат нарасналото количество течности, сила и О2, което изискват упражненията, се следи понижаване на молекулите, участващи във възпалителния развой. Това е съпроводено с увеличение на опиорфина, който уголемява периферните кръвоносни съдове.

Какво в последна сметка значат тези промени за краткосрочната функционалност на имунната система, не е ясно, само че откривателите имат няколко догатки.

„ Опиорфинът може да усили притока на кръв към мускулите по време на режима на извършения, с цел да усъвършенства доставката на О2 и хранителни субстанции “, написа екипът в своята публикация, оповестено от " Science news ".

" Ние постулираме, че намаляването на възпалителните молекули, които следим в слюнката след подготовка, може да съставлява адаптивен механизъм за възстановяване на обмена на газ в отговор на по-високото клетъчно търсене на О2. "

Промени има и в оралния микробиом на участниците. Учените допускат, че това се дължи на увеличението на антимикробните пептиди, открити в устата на пожарникарите след интензивната им активност, евентуално с цел да компенсират имунното закъснение, макар че това умозаключение се оспорва.

Пожарникарите са изложени на неповторимо влияние на замърсен въздух по време на пожари, което също може да промени имунните им реакции. Нещо повече, в това изследване са прегледани единствено здрави и дейни мъже, предизвестяват откривателите, тъй че са нужни спомагателни проучвания измежду по-широка общественост, с цел да се потвърдят техните констатации. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР