Лошата приватизация е причина за неравенството между Северна и Южна

...
Лошата приватизация е причина за неравенството между Северна и Южна
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Приватизацията е виновна за неравенството между Северна и Южна България

Лошата приватизация е причина за неравенството сред Северна и Южна България. Това сподели Симеон Дянков, който беше министър на финансите в първото държавно управление на Бойко Борисов, пред бТВ.

Той разви тезата, че приватизацията е тръгнала първо от Северна България, а мотор на това е била някогашния ръководител на Народното събрание Нора Ананиева от Българска социалистическа партия. По думите му това е станало с концепцията комсомолците да станат капиталисти, само че те са се провалили в ръководството на огромните социалистически предприятия, множеството от които през днешния ден не работят.

Резултатът е демографски срив на север от Стара планина. Плевен, който беше над 100 000 поданици, към този момент е под, а популацията в Ловеч се е свило над два пъти, уточни Дянков.

Според него другата причина е неналичието на автомагистрала в северна България. Правителството трябваше да съобщи в тригодишната си бюджетна прогноза средства за построяването на автомагистрала „ Хемус “ (София - Варна)и на тази сред Русе и Велико Търново, само че не го направи, означи Дянков.

Той се аргументира, че сега има единствено три града в България в които няма демографски проблем и те се намират на автомагистрала „ Тракия “. Това са София, Стара Загора и Бургас, сподели Дянков.

Бившият финансов министър не има вяра отпадането на отминалостта за закононарушения свързани с приватизацията, която се пробва да прокара ГЕРБ, ще докара д нещо значително. Аргументът му е, че законът не може да работи със задна дата. Това е белег на правовата страна, който се знае даже от хора, които не са адвокати, означи Дянков.

Той сподели, че по-рядко се чува с хора от държавното управление, тъй като не следи деликатно какво се случва в България. От време на време се слушам с премиера Борисов, сподели Дянков. Уточни, че поучава Борисов по външно стопански тематики.

Сега е моментът България да влезе в чакалнята на еврозоната, така наречен ERM ІІ, счита Дянков. Той уточни, че подаването на заявката е единствено две страници, а въпросът е дали държавното управление ще е самоуверено да направи тази стъпка.

Ползите за страната ни от влизането в чакалнята на еврозоната е, че минимум с %, % и половина ще паднат лихвите по заемите за бизнеса и жителите, сподели Дянков.

Бившият финансов министър намира премиера Борисов за „ доста по-опитен в доста повече сфери “.

Симеон Дянков регистрира като своя неточност, че още през 2011 – 2012 година не е нараснал парите за образованието, тъй като посредством образованието се развива стопанската система. Според него нарастването на парите за обучение в Бюджет 2018 е вярно решение, само че закъсняло.

Единствената му рецензия към бюджета е, че той е заложен на недостиг от 1%, при изискване, че стопанската система отбелязва сериозен напредък. „ Това значи, че в тежките години ще сме зле “, сподели Дянков. В момента бюджетите на 11 европейски страни за идната година са на остатъци, измежду тях са Германия и даже прилежаща Гърция, която претърпя доста по-тежка рецесия от нас, уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР