Лошата инфраструктура, некачественият ремонт и недобрата организация на движението са

...
Лошата инфраструктура, некачественият ремонт и недобрата организация на движението са
Коментари Харесай

ИПБ: Грешен знак е сред причините за катастрофата с четиримата футболисти

Лошата инфраструктура, некачественият ремонт и недобрата организация на придвижването са причина за съвсем всяка втора злополука в страната . Не снемаме отговорността на водачите, само че пътните условия би трябвало да са съобразени с безвредното шофиране. Това съобщи пред news.bg Богдан Милчев от Института за пътна сигурност .

Той е един от създателите на разбора на Института, който ревизира пътните условия след злополуката край село Горна Студена от 13 септември 2018 година, при която починаха четирима футболисти от град Павликени .

Според експертизата, пътнотранспортната конюнктура в проучвания сектор не е съобразена с безвредното шофиране . Знакът " Стоп " не е бил ситуиран вярно и не е бил в подобаващата форма.

 Футболисти са четиримата починали край Горна Студена
Футболисти са четиримата починали край Горна Студена

Играели за третодивизионния ФК " Павликени "

" Една от повода за настъпване на тежкото ПТП на 13.09.2018 година е сбърканата организация на придвижването, неверно поставения знак Стоп с неправилни механически характерности , неналичието на видимост и крайпътни уреди и знаци, които са объркали водачите и на двете МПС-та ", написа в отчета на Института за пътна сигурност.

 Футболисти са четиримата починали край Горна Студена
Футболисти са четиримата починали край Горна Студена

Играели за третодивизионния ФК " Павликени "

Според Милчев, и в проучването за злополуката на 13 септември край Студена, в която починаха четирима футболисти от Павликени, и анализът на злополуката край Своге на 25 август демонстрира, че пътните условия не са съобразени с цялостната организация на придвижването .

По думите на Богдан Милчев, проучването на Института потвърждава, че изискванията на кръстовището на основния път Русе- София и третокласия път от Горна Студена, който пресича кръстовището не дава отговор на минималните условия за безвредна организация на придвижването.

На самото кръстовище имало повече от 20 пътни знаци, което не дават отговор на Наредба 18 - призната от 23 юли 2001 година за сигнализацията по пътищата.

Ключовият знак " Стоп " не дава отговор на условията освен по светлоотразителност, а и по форма. Той е ситуиран на 11 м преди кръстовището . Кръстовището, където стана злополуката, е от няколко острова в триъгълна форма. Там растителността доближава до 1,70 м, безапелационен е Богдан Милчев.

" Някои пътни знаци не дават отговор на условията за тяхното слагане нито на разстояние, височина, светлоотразителност, нито по форма ", съобщи Милчев.

" Ако водачите съблюдават организацията на придвижване, е по-голяма възможност от злополука, в сравнение с, в случай че карат интуитивно ", съобщи Милчев.

От Института по пътна сигурност приканват управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да образува експертен съвещателен съвет от Неправителствени организации и специалисти, които да разпознава и в профил " черните точки " в пътната инфраструктура . Милчев твърди, че проблематичните черни точки по пътищата в страната са десетки хиляди.

 Ограничения пречат на придвижването по пътищата
Ограничения пречат на придвижването по пътищата

Забраната се отнася за всички интервали, в които е избран повече от един почивен или празничен ден

Запитан дали ще сезират прокуратурата със своите изказвания, представителят на Института аз пътна сигурност отговори: " Анализите ни са обществени. Ако АПИ има искания за неучтивост, могат да реагират по съответния метод ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР