Лошата диета на децата в училищна възраст може да доведе

...
Лошата диета на децата в училищна възраст може да доведе
Коментари Харесай

Лошото хранене сваля до 20 см от ръста на децата

Лошата диета на децата в учебна възраст може да докара до междинна разлика от 20 см в растежа сред най-високата и най-ниската нация, сочи нов разбор, представен от Би Би Си.

Според изследването през 2019-а най-високите 19-годишни момчета са живеели в Нидерландия (183,8 см), а най-ниските – в Тимор Леще (160,1 см).

Изследователите, които наблюдават измененията в растежа и тежестта на децата в световен проект и с течение на времето, считат, че това е значимо, защото те могат да отразят качеството на наличното хранене и какъв брой здравословна е средата за младежите.

Екипът е анализирал данни, събрани от над 65 млн. деца и юноши на възраст от 5- до 19-годишна възраст от над 2000 изследвания, направени в интервала 1985 – 2000. Учените откриват, че през 2019-а приблизително децата и младежите в северозападна и централна Европа (например тези в Холандия и Черна гора) са най-високите в света. В същото време 19-годишните, които са със междинна височина, живеят в Южна и Югоизточна Азия, Латинска Америка и Източна Африка.

Според разбора през 2019-а:

- Средно 19-годишните момчета в Лаос са били също толкоз високи (162,8 см), колкото и 13-годишните момчета в Нидерландия.

- На 19-годишна възраст девойките в Гватемала, Бангладеш, Непал и Тимор Леще са били на същата междинна височина като 11-годишните девойки от Нидерландия (152 см).

- Във Англия междинната височина на 19-годишните момчета е била 178,2 см, до момента в който тази на девойките – 163,9 см.

- Най-големите усъвършенствания в междинната височина за деца през последните 35 години се следят в Китай и Южна Корея.

- В доста страни от Африка на юг от Сахара обаче междинните височини остават непроменени или понижени от 1985 година насам.

Здравословно наддаване на тегло

Проучването също по този начин преглежда и Индекса на телесната маса на децата (ИТМ) – с помощта на него бихме могли да разберем дали тежестта на даден човек е здравословно по отношение на неговия растеж.

Изследователите откриват, че по-големите младежи с максимален ИТМ живеят на тихоокеанските острови, в Близкия изток, Съединени американски щати и Нова Зеландия.

19-годишните с най-нисък ИТМ са в страни от Южна Азия като Индия и Бангладеш.

В най-общ проект учените пресмятат, че разликата сред страните с най-нисък и най-голям ИТМ в изследването е еквивалентна на към 25 кг.

В някои страни децата доближават здравословен ИТМ на 5-годишна възраст, само че когато станат на 19, към този момент страдат от наднормено тегло.

Макар и откривателите да признават, че генетиката играе значима роля при растежа и тежестта на обособените деца, те допълват, че когато става дума за здравето нацяло едно население, от значително значение са и храненето, и околната среда. Те също по този начин настояват, че световните политики в региона на храненето се концентрират преобладаващо върху деца под пет години, само че тяхното изследване демонстрира, че би трябвало да се обърне повече внимание на моделите на напредък на по-големите деца.

Изследването е оповестено в The Lancet.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР