Лош план за 12 млрд. лв. или сериозно изоставане. Пред

...
Лош план за 12 млрд. лв. или сериозно изоставане. Пред
Коментари Харесай

Дилема за 12 млрд. лева: Кой да прати в Брюксел плана за възстановяване?

Лош проект за 12 милиарда лева или съществено закъснение. Пред тази алтернатива е изправена България във връзка с изпращането на Европейската комисия на основния План за възобновяване и резистентност, който е наложително изискване за достъпа да възстановителния фонд на Европейски Съюз за битка с последствията от ковид.

В отговор на пандемията от Covid-19 евролидерите се договориха към общоприетия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година (около 1.07 трилиона евро) да се добави и оздравителен антикризисен фонд на обща стойност 750 милиарда евро, който ще се финансира с. Въпросният антикризисен механизъм се назовава " Европейски Съюз: Следващо потомство " и по него България може да получи 12.2 милиарда евро. От тази сума грантовете по Инструмента за възобновяване и резистентност са 6.2 милиарда евро (около 12 милиарда лева.).

Визията на ГЕРБ бе съществено подложена на критика

От месеци се знае, че крайният период за изпращане в Брюксел на проектите на всички страни членки е 30 април, като задачата на Европейска комисия е документите да бъдат утвърдени през лятото за. България от октомври 2020 година насам има, който неведнъж е съветван с комисията. През февруари даже бе показана втора, усъвършенствана версия, само че, по този начин или другояче, документът включва визията на ГЕРБ за разходването на средствата, която бе от множеството опозиционни партии.

В края на предходната седмица съобщи, че ще остави идващото държавно управление да одобри националния проект и да го съобщи в Брюксел. Мотивът му беше, че по този начин е честно. Още при първото показване на националния проект на 30 октомври 2020 година Дончев даде обещание да го изпрати в Брюксел до края на 2020 година или в най-лошия случай - при започване на 2021 година, само че това не се случи. Впоследствие той даде обещание да съблюдава периода от 30 април, само че сега България е пред действителната опасност да не внесе проекта в точния момент. Това не значи директна загуба на средствата, само че може да докара до съществено закъснение на страната при достъпа до ресурса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР