Лоръл Хъбарт е първият транссексуален спортист, който ще участва на

...
Лоръл Хъбарт е първият транссексуален спортист, който ще участва на
Коментари Харесай

В Испания скочиха срещу допускането на транссексуален атлет на Олимпиадата

Лоръл Хъбарт е първият транссексуален състезател, който ще взе участие на Олимпийски игри. Тя ще го направи в Токио, където ще се състезава в дисциплината повдигане на тежести в най-високата категория (87 килограма). На 43 години Хъбарт ще бъде най-възрастният състезател в своята дисциплинираност. На 35-годиншна възраст трансформира името си от Гавин на Лоръл и след комплициран хормонален развой, е определена от страната си, откакто дава отговор на всички критерии за допустимост, избрани от Международния олимпийски комитет, който от 2015 година разрешава на спортистите в преход към женски пол да вземат участие в играта, стига равнищата им на тестостерон да са под 10 наномола на литър в продължение на най-малко 12 месеца преди надпреварата.

Новината за присъединяване в Япония провокира разнообразни реакции, доста от които негативни.

" Благодарна съм и съм поласкана за добротата и поддръжката, която толкоз доста новозеландци ми оказаха ", сподели тя в изказване, оповестено от Новозеландския олимпийски комитет, когато започнаха рецензиите.

В същия дух Константино Иглесиас, ръководител на испанската федерация, се изрече по въпроса пред вестник MARCA:

“Честно казано, това не ми се коства заслужено. Трябва да приемем разпоредбите на МОК, само че това е проблем, който не е решен и би трябвало да бъде изследван в бъдеще. Виждал съм този човек да се състезава, когато го правеше с момчетата. Със сигурност той нямаше да се класира за надпреварата при мъжете, а вместо това тук има опция за орден. Ясно е, че по закон, тъкмо в този момент, това е законно, само че е незаслужено, тъй като той е по-силен и костната му маса не може да се промени за малко време. От доста години той се състезава с мъже и в действителност мисля, че това е неприятно за тези игри. След това ще се проведат срещи за разглеждане и решение на този въпрос “, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР