Лора Падисън, Дънкан Енрайт никога не е предполагал, че ще

...
Лора Падисън, Дънкан Енрайт никога не е предполагал, че ще
Коментари Харесай

Как 15-минутните градове се превърнаха в международна теория на конспирацията

Лора Падисън,

Дънкан Енрайт в никакъв случай не е предполагал, че ще получи смъртни закани поради проект за понижаване на натоварващия градски трафик. Но тъкмо това се случи с локалния политик в Обединеното кралство, който се оказа покрит с обидни известия в обществените медии и по имейла поради присъединяване си в препоръчано пробно пречистване на придвижването в Оксфорд. Планът, предопределен да понижи потреблението на задръстените градски пътища по време на пиков трафик, ще изисква жителите да получат разрешителни за шофиране през филтрите, наложени от камери на шест основни пътя.

Обвиненията, отправени към Енрайт, бяха извънредно остри и разнородни, най-много от хора, които нямаха връзка с Оксфорд, споделя той. Много бяха отвън Обединеното кралство. Твърдеше се, че желае да ограничи хората в кварталите им и го упрекнаха, че е част от злоумишлен интернационален скрит план за надзор на придвижването на хората в името на климата. „ Беше много обезпокоително “, споделя Енрайт пред CNN. „ Наистина не съм се сблъсквал с нещо сходно през многото години в локалното ръководство “. Енрайт беше затрит от доктрина на конспирацията, бързо набираща скорост по целия свят, която преименува проектите за понижаване на трафика, понижаване на замърсяването на въздуха и увеличение на ходенето пешком и колоезденето в градовете като „ блокиране на климата “. Оксфорд се трансформира в точка на възпламеняване частично, тъй като неговият проект за пречистване на придвижването беше комбиниран с настрана предложение за основаване на „ 15-минутни градове “. Това беше и главният фокус на гнева на теоретиците на конспирацията.

Какво съставляват 15-минутните градове?
Въведете „ 15-минутни градове “ в обществените мрежи и бъдете подготвени за проливен дъжд от изказвания, че концепцията ще докара до антиутопия, хората ще бъдат глобявани за овакантяване на своя „ регион “ или пък, че това е „ градско отнемане от независимост “. Концепцията обаче е много елементарна: Всичко, от което се нуждаете, би трябвало да бъде на към 15 минути пешком или с велосипед от вкъщи ви - от опазване на здравето и обучение - до хранителни магазини и зелени площи. Целта е градовете да станат по-пригодни за живеене и свързани, с по-малко потребление на персонални коли, което значи по-чист въздух, зелени улици и по-ниски равнища на замърсяване на планетата. Около една пета от замърсяването, породено от индивида и стоплянето на планетата, идва от превоза, а леките коли съставляват повече от 40% от това.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР