Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг

...
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг
Коментари Харесай

Северният град в Норвегия, който съхранява семена на растения от всички точки на Земята

Лонгирбюерн е най-северният град в света, ситуиран на норвежкия архипелаг Свалбард, единствено на 650 благи от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непроницаем мрак. Градът има население от едвам 2100 души, а броят на мечките е повече.

В Лонгирбюерн в подножието на планината е ситуирано и Глобалното вместилище, станало известно и като новия Ноев ковчег, събира завещание за бъдещите генерации. Местоположението и дизайна на трезора пазят съхраняваните в него семена на разнообразни растителни култури от въздействието на слънчева светлина, трусове, вулканични изригвания и войни.

Целта на този склад е при положение на световна злополука, хората да могат да вземат от там семена и да отгледат лични култури. Лонгирбюерн обаче към този момент не е толкоз невредим, както през 2008 година, когато отваря порти, написа Business Insider. Норвежкия център за климатични услуги предизвестява, че покачващите се температури излагат на риск сейфа.
 Снимка 415627
Източник:

Понастоящем там се съхраняват 983 500 семена на разнообразни растения от съвсем всяка страна в света. Те са запечатани в трислойни опаковки от фолио, които са сложени в кутии, затворени навътре в оборудването. Учените могат да стигнат до там през 122- метров тунел, а с цел да подават семена, би трябвало да преминат през пет порти със система за сигурност.

Температурата в помещението е -18 градуса по Целзий. Но сводът е конструиран по този начин, че даже системите за поддръжка да се изключат, семената ще останат замразени още 200 години. Това се дължи на 90-метровата дълбочина, на която е ситуирана залата за предпазване, а почвата там е замръзнала през цялата година.

Но този вграден хладилен механизъм не е толкоз идеален, предизвестяват анализатори. През 2017 година рекордно високите температури доведоха до стопяването на доста лед, а в тунела на трезора нахлу вода.

Оттогава обаче температури не престават да се повишават, заради изменението на климата и това води до топене на постоянно заледен лед. Нов отчет на Норвежкия център за климатични услуги предизвестява, че бъдещето на Глобалното вместилище е нестабилно. Той планува още, че температурите ще се покачат до -7 градуса по Целзий до 2100 година, в случай че излъчванията на парниковите газове не престават да нарастват със сегашните темпове.

Учените чакат още повишение на годишните превалявания в региона на Свалбард с 45% до 65%. А повече вода значи размразяване, наводнения и лавини.
 Снимка 415629
Източник:

Дори излъчванията от парниковите газове да бъдат лимитирани съгласно признатото парижко съглашение, се чака замръзналата част да се свие с 45%, излиза наяве от отчет на Организация на обединените нации.

Учените разкриват, че климатът в Лонгирбюерн се затопля най-бързо в сравнение с във всеки различен град на Земята. За да се оправи с климатичните провокации хранилището за семена получава скъпи усъвършенствания. Последните обновявания евентуално ще надминат 12 милиона $.

Част от подобренията включват построяването на нов тунел за достъп, както и обслужваща постройка за хладилни и спешни елементи.

" Важна и виновна задача е опазването на генетичния материал, който е от решаващо значение за световната продоволственост ", е декларирал норвежкият министър на земеделието Джон Дейл.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР