Лондонският футболен клуб Уест Хям Юнайтед подобри финансовите си резултати

...
Лондонският футболен клуб Уест Хям Юнайтед подобри финансовите си резултати
Коментари Харесай

Футболният клуб, който печели пари, докато губи мачове

Лондонският футболен клуб Уест Хям Юнайтед усъвършенства финансовите си резултати с преместването на новия Олимпийски стадион през 2016 година, само че на терена нещата напълно не наподобяват оптимистично. Феновете са гневни на притежателите на клуба, макар регистрираната за предходната година облага от 43 милиона паунда, написа Bloomberg.

Когато Уест Хям напусна именития Болейн граунд в Ъптън парк, с цел да се реалокира на втория максимален стадион в английската столица, дългогодишният управител на Арсенал Арсен Венгер съобщи, че това е еквивалент на облага от лотарията. Ходът дава на " чуковете " финансово преимущество, което ги слага в доста близки позиции до грандовете във Висшата лига, най-малко що се отнася до финансовите индикатори.

Проблемът е, че това по никакъв метод не усъвършенства играта на тима. Нещо повече - сега, седем кръга преди края на шапмионата, Уест Хям се намира на две точки от зоната на изпадащите, а в случай че загуби семейството на Саутхамптън в събота, рискът от прощаване с футболния хайлайф става изцяло действителен.

Натрупаното напрежение през последната година и половина, която клубът прекара на новия стадион, избухна в последната среща с Бърнли, изгубена от " чуковете " с 0:3.

На няколко пъти почитателите нахлуваха на терена, стигна се и до конфликти по трибуните и даже до опит да бъде щурмувана вип ложата, в която се намираха притежателите на клуба Дейвид Голд и Дейвид Съливан. Стълкновенията подсетиха за мрачните времена на футболното безчинство от 80-те и 90-те години на предишния век, а следствието на Футболната асоциация още не е завършило.

Според част от почитателите преместването на новия стадион е било неточност, защото атмосферата на голямото спортно оборудване не е същата като на надалеч по-компактния Болейн граунд. Трибуните са разграничени от терена с писта за лека атлетика, защото Олимпийският стадион се употребява и за други спортни мероприятния с изключение на за футбол. Напрежението, което гостуващите отбори изпитваха, когато играеха на метри от агитката на " чуковете ", в този момент към този момент е в историята.

Независимо от мнението на някои почитатели обаче, финансовата равносметка е еднопосочна - регистрираната облага за сезон 2016-2017 възлиза на 43 милиона паунда. За съпоставяне клубът приключи миналата акция със загуба от близо 5 милиона паунда. В момента Уест Хям е в топ 20 на най-богатите европейски футболни тимове и на осмо място в английския хайлайф на Висшата лига, съгласно класацията на Deloitte Money League. Част от положителните резултати се дължат и на новото съглашение за разпределението на приходите от телевизионни права, само че сигурно преместването на Олимпийския стадион също изигра своята роля.

Проблемът е, че триумфите на терена ги няма. Преди преместването вицзепрезидентът на клуба Карън Брейди даде обещание на почитателите че ще имат тим и стадион от международна класа. А в този момент по-голямата част от тях изпитват чувството, че нямат нито едното, нито другото.

Голд и Съливан, които натрупаха положението си от нецензурен издания при започване на века, настояват че тимът не икономисва пари от качествени играчи. Но в това време Уест Хям не е и от най-разточителните клубове. При последния летен трансферен прозорец през август 2017 година клубът похарчи 39 милиона паунда. За съпоставяне Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед, които сега заемат първото и второто място в класирането, се разделиха надлежно с 226 и 146 милиона паунда за нови попълнения на съставите си.

Ако " чуковете " изгубят мястото си във Висшата лига, финансовите "
бонуси " на новия стадион мигновено ще изчезнат. Постъпленията от телевизионни права също ще намалеят фрапантно - с 94% до едвам 6 милиона паунда. Продажбите на билети също ще се свият. През сегашния сезон 52-те хиляди сезонни карти по този начин или другояче се продаваха с понижение, с цел да може новият стадион да притегли почитателите и техните фамилии.

Карън Брейди се опита да успокои ентусиастите и съобщи, че поема цялостна отговорност за актуалното положение на клуба. Заплахата от изпадане евентуално ще сплоти, най-малко за малко, последователите на тима и те ще се върнат по трибуните за поредицата от значими срещи до края на сезона. Но в случай че " чуковете " продължат да губят мачове и не успят да извърнат отрицателната наклонност, разтърсванията във и към Олимпийския стадион са съвсем обезпечени. /profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР