Лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth предупреди, че Европейският съюз би

...
Лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth предупреди, че Европейският съюз би
Коментари Харесай

Адвокатска кантора призова ЕС да не приема природния газ за устойчива инвестиция

Лондонската природозащитническа адвокатска адвокатска фирма ClientEarth предизвести, че Европейският съюз би нарушил личното си законодателство в случай че дефинира природния газ като „ зелена “ сила в своята устойчивата финансова таксономия, съобщи Ройтерс.

В писмо, изпратено тази седмица до Брюксел, от ClientEarth показват, че категоризирането на природния газ като щадящ околната среда източник на сила ще наруши и други закони, в това число задачите на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 55% по отношение на равнищата от 1990 година до 2030 година, както и постигането на индиферентност във връзка с климата до 2050 година

 ЕС е покрай завършването на климатичната част от своята устойчивата финансова таксономия – първа по типа си регулация, която има за цел да пренасочи частния капитал от замърсяващите стопански интензивности към тези, които Европейски Съюз смята за екосъобразни.

Очаква се Европейската комисия да вземе дефинитивно решение дали вложенията в природен газ и нуклеарната сила да бъдат считани за „ зелени “ през идните месеци.

От ClientEarth показват, че в случай че природният газ бъде признат за зелена сила, това ще усили вложенията в действия, употребяващи природен газ, и ще бъде в прорез с анажиментите, поети от Европейска комисия както на интернационално равнище, по този начин и на равнище Европейски Съюз.

Според адвокатската адвокатска фирма сходно решение би довело до пренасочване на пари по посока газова инфраструктура, вместо те да бъдат употребявани за финансиране на развиването на възобновимите източници. Таксономия няма за цел да блокира вложителите от вложение на пари в газови планове, само че тя може да забрани определянето на сходни вложения като „ устойчиви “.

Макар че замърсяването от природният газ е надалеч от това, произлизащо от горенето на въглища, той също отделя въглероден диоксид и е обвързван с излъчванията на метан – два фактора, които са в контраст с задачите на Парижкото съглашение за климата.

 Някои страни в Европейски Съюз обаче гледат на природния газ като на преходно гориво, което би трябвало да бъде включено в таксономията, с цел да бъдат подкрепени вложенията, свързани с подмяната на енергийните мощности, разчитащи на въглища.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР