Лондон. Великобритания ще премести основната тренировъчна база на Кралската армия

...
Лондон. Великобритания ще премести основната тренировъчна база на Кралската армия
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Лондон. Англия ще реалокира главната подготвителна база на Кралската войска от Канада в Оман, с цел да реагира по-бързо на вероятни въоръжени спорове в Европа и Близкия изток. Това заяви във вторник The Daily Telegraph , базирайки се на източници от английското министерство на защитата.

Според тях английското държавно управление възнамерява да открие нов образователен център наоколо до пристанищния град Рас ал-Дакм в източен Оман, където ще се правят маневри с присъединяване на танкове и други типове бронирана техника. Както отбелязва вестникът, Лондон е подготвен да предприеме тази стъпка, с цел да усили скоростта на реакция на евентуални спешни обстановки в района, да изрази поддръжка на такива съюзни страни като Украйна и Бахрейн, да изпрати самобитен сигнален сигнал към Иран и други враждебни страни, както и да показва военните си разработки за повишение на интереса към тях от страна на евентуални клиенти.

„ Ако имате единствено 148 танка и 22 от тях са в Канада, тогава тези 22 танка не могат да бъдат употребявани неотложно. Ако се намират в Полша или Рас ал-Дакме, тогава можете да разчитате на тях, като ги употребявате за задачите на сдържането “, цитира вестникът думите на източник от Министерството на защитата на Обединеното кралство. Предполага се, че министърът на защитата на кралството Бен Уолъс ще разгласи публично желанието си за разкриване на нова база в Оман по-късно тази седмица.

В същото време изданието прецизира, че подготвителната база Съфийлд в провинция Алберта в Западна Канада няма да бъде затворена до 2023 година по отношение на към този момент плануваните учения за огромни танкове за идващите две години. От 1972 година Англия организира учения в тази база, която обгръща повърхност от 2,7 квадратни метра, което е седем пъти повече от площта на най-големия полигон в Обединеното кралство покрай британския град Солсбъри. The Daily Telegraph акцентира, че Съфийлд постоянно е хазаин на учения с присъединяване на над 1000 единици военна техника, в това число танкове и хеликоптери. Според вестника към 400 английски бойци непрекъснато обитават в тази база.
***
Пекин/Париж. Раждаемостта в Китай се срина предходната година, падайки до най-ниското си равнище от повече от 40 години, макар напъните на комунистическия режим да подтиква фамилиите да отглеждат повече деца, написа Le Figaro .

Въпреки че разреши на китайците през 2016 година да имат две деца, а по-късно три тази година, Пекин е изправен пред риск страната да влезе в серпантина на застаряване на популацията и понижаване на броя на работещите хора. Въпреки епидемията от Covid-19, която затвори милиони двойки в домовете им при започване на 2020 година, раждаемостта спадна внезапно предходната година, падайки до 8,52 раждания на 1000 поданици, съгласно Статистическия годишник от 2021. Това е най-ниският индикатор от първото издание на отчета 1978 година

През 2019 година раждаемостта към момента е 10,41 раждания на 1000 поданици. Изглежда, че тласъците на управляващите имат дребен резултат върху семействата, изправени пред възходящите разноски за живот, изключително обучение и жилище. Броят на браковете също падна през предходната година до най-ниското равнище от 17 години, като единствено 8,14 милиона двойки се венчаха.

Броят на разводите също спадна за първи път от повече от 30 години, откакто при започване на 2020 година беше натрапен интервал за размисъл от един месец на двойките, които желаят да се разделят.

Китайската статистика от време на време провокира подозрения. Агенцията Bloomberg пресметна, че броят на ражданията е понижен с 11,6 милиона сред 2000 и 2010 година предвид на разликите сред годишните данни на Националното статистическо бюро и резултатите от десетгодишните преброявания, отбелязва Le Figaro.
***
Берлин. „ Живеем в килнат от ковид свят “, написа немското списание Focus . Докато едни живеят в непрекъснат боязън, други честват карнавали и устройват празненства.

Държавите, които бяха най-често подложени на критика за пандемията, в този момент имат най-ниски равнища на заболеваемост. Затова подготовката за карнавала към този момент е в разгара си в Бразилия, а Стокхолм се готви да отвори коледни базари, където можете да отидете без маска и документи за имунизация.

„ Картата на света на covid е обърната с главата надолу, най-малко от позиция на тези в Германия, които смятаха, че нещата вървят добре в личната им страна и доста зле на други места като Бразилия и Швеция “, отбелязва в публикацията Оливер Щок.

Трезвите калкулации в този момент ни разрешават да създадем противоположните заключения: в Бразилия, която бе обект на непрекъснати рецензии за политиката си във връзка с ковид, заболеваемостта през почивните дни е била 27 случая на 100 хиляди поданици - и това макар обстоятелството, че процентът на изцяло имунизирани хора не е изключително висок - единствено 60%. Въпреки това нищо не пречи на карнавала в Рио.

В Швеция картината е сходна: междинният брой на инфектираните е 62 нови случая, процентът на имунизация е малко под 70%. Така че нищо не пречи на откриването на обичайния коледен базар в историческия остарял град на Стокхолм.

Както отбелязва вестникът, в Германия, където се записват приблизително 373 случая на зараза, обстановката е доста по-лоша: коледните базари и празничните паради се анулират един след различен.

Междувременно преди година оживеният Рио де Жанейро беше град-призрак: улиците бяха празни, карнавалът, символизиращ насладата от живота, беше анулиран. Сега обаче животът се завръща тук в целия си искра: градската администрация заяви, че този път ще се проведат над 500 улични карнавални шествия, които ще съберат стотици хиляди хора.

Според медийния портал Brasil de Fato 90% от хората над 18 години в страната имат цялостен имунитет. Освен това огромните градове в Бразилия – и това е една от аргументите за ниските равнища на заболеваемост – имат висок % на имунизация. Това работи, акцентира Focus: Последният пациент в специфична болница за пациенти с ковид в Рио де Жанейро беше изписан предходната седмица. Сао Пауло, един от най-големите градове в света, не регистрира смъртни случаи от ковид през почивните дни за първи път от доста време.

Както се отбелязва в публикацията, това се трансформира в сензация, като се има поради над 610 хиляди смъртни случая от ковид по време на епидемията в Бразилия. Делът на тези, които първо са се разболели и по-късно са умряли, е 2,8%. Въпреки това броят на смъртните случаи и новите инфекции в този момент е на същото равнище като при започване на пандемията, макар обстоятелството, че президентът на страната към момента е песимистичен във връзка с имунизациите. Жаир Болсонаро е един от възобновените и по тази причина счита, че имунизацията не би трябвало да е наложителна.

Причината за ниските равнища на заболеваемост е освен, че през последните месеци вирусът бушува повече тук, в сравнение с в други страни, вследствие на което доста се възвърнаха и построиха имунитет, само че и че Бразилия наближава разгара на лятото, когато инфекциите обичайно са в крах... Междувременно Бразилия също прави реваксинации на всички хора на възраст над 18 години. „ Пет месеца след втората доза всеки може да посети още веднъж центъра за имунизация “, сподели бразилският министър на опазването на здравето Марсело Кейрога.

Сега бразилците гледат с учудване на доста по-богатата Европа, където също така е изобретена една от най-ефективните ваксини. Те не могат да схванат за какво Германия или Австрия са в толкоз тежко състояние. Самите бразилци са оптимисти. През идващите няколко седмици карнавалът ще се завърне по улиците на Рио и ще помогне на хората да се освободят от депресията, откакто дълго време бяха затворени сред четири стени.

Подобри се обстановката и в Швеция, на която германците постоянно са гледали с съмнение заради мекия курс към ковид. В страна с население от към 10,2 милиона души единствено към 30 пациенти с ковид се нуждаят от интензивни грижи. Показателите остават ниски от лятото. Това не е обвързвано с % на имунизиране, който е малко под 69% и е почти същият като в Германия. Въпреки това, в Швеция, както и в Бразилия, броят на хората, които към този момент са се заразили с ковид по-рано, е съвсем два пъти по-висок от този в Германия.

Благодарение на по-напредналата здравна система спрямо Бразилия, в Швеция са умряли доста по-малко инфектирани, написа немското списание. Така нареченият коефициент на смъртност в страната е 1,3%, което е доста по-ниска от тази в Германия, където е 1,9%. От края на септември Швеция анулира всички ограничения и ограничавания, свързани с ковид. Всеки може да влезе в клубовете, кината, питейните заведения и заведенията за хранене. Не се събират персонални данни, няма увеличено разстояние сред масите и към момента не се изисква показване на документ за имунизация.

Тези образци демонстрират, че стадният имунитет е решителен фактор за превъзмогване на рецесията, заключава немският публицист. Въпреки това, доста подложеният на критика основен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел не счита това за подобаваща идея: „ Стремежът към стаден имунитет няма етично или друго опрощение. Дори в случай че ходът на болестта не е толкоз тежък при по-младите хора и те умират по-рядко, това въпреки всичко може да се случи “.

Той предлага имунизацията. „ Сега би трябвало да имунизираме допустимо най-вече хора. Това важи изключително за най-уязвимите пластове от популацията. Това е единственият метод да се сложи пандемията под надзор “, сподели Тегнел. - Всички други ограничения може да оказват помощ малко. Но същинската разлика е във имунизациите “.
***
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че четвъртата вълна на COVID-19, която връхлита Европа, е „ пандемия на неимунизираните “ и прикани хората да си слагат бустерна доза, написа европейската редакция на Politico .

Говорейки пред пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург, фон дер Лайен уточни огромни и тревожни разлики в равнищата на имунизация в другите страни-членки на Европейски Съюз. В България малко повече от 29 % от възрастните са изцяло имунизирани, спрямо над 90 % от възрастните в Португалия и Ирландия.

„ Натискът на пандемията не е завършил “, сподели фон дер Лайен пред Народното събрание. „ Днес сме в по-добра обстановка с помощта на съществуването на ваксини, които защищават “.

Но макар тази наличност, означи тя, доста хора остават неимунизирани. И тези хора са изложени на доста по-висок риск да се разболеят съществено и да бъдат приети в болница.

„ В множеството страни леглата за интензивно лекуване се запълват или от хора, които не са били имунизирани, или са били единствено отчасти имунизирани “, сподели тя.

„ Така че има доста ясна връзка “, добави тя. „ Ако погледнем страни като Португалия или Испания, да вземем за пример, в които 80 до 90 % от възрастните са имунизирани, рискът от гибел от Коронавирус през първите седмици на ноември е до 30 пъти по-нисък, в сравнение с в страните с най-ниските равнища на имунизация “.

Фон дер Лайен, която е подготвен доктор, сподели, че няма подозрение, че тези, които не са имунизирани, съставляват голямото болшинство от хоспитализациите и смъртните случаи в актуалната вълна. „ Ако погледна равнищата на смъртност и произшествия “, сподели тя, „ това, което виждаме в този момент, е, че имаме пандемия на неимунизираните. Така че да продължим имунизацията остава нашият главен приоритет “.

Председателят на Комисията прикани националните столици да засилят обсега си.

„ Трябва да разберем по-добре за какво някои хора не са имунизирани “, сподели тя. „ Трябва да предоставим ясна информация. Трябва да достигнем до хората във всеки град и да ги убедим да се имунизират. На всичкото от горната страна имаме потребност от бустери за тези, които към този момент са били имунизирани “.

На този фронт тя сподели, че последният контракт на Комисията за закупуване на 1,8 милиарда дози ваксини BioNTech/Pfizer ще бъде задоволителен за целия континент.

„ Всички държави-членки са страни по този контракт “, сподели тя. „ Нека продължим да следваме науката “.

Дори с бустери, сподели тя, са нужни условия за обществено разграничаване и маска.

„ Знам доста добре, че доста от нас в действителност се уморяват “, сподели тя. „ Но не би трябвало да забравяме едно нещо: в Европейския съюз предходната седмица приблизително 1600 души умираха всеки ден от Коронавирус, 1600 души умираха ден след ден... затова, имунизацията и хигиеничните ограничения са акт на взаимност. И те избавят животи “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР