Лондон. Президентът Путин призова НАТО да даде незабавен отговор на

...
Лондон. Президентът Путин призова НАТО да даде незабавен отговор на
Коментари Харесай

The Times: Путин очаква отговори от НАТО за Украйна

Лондон. Президентът Путин прикани НАТО да даде неотложен отговор на настояванията на Москва да изтегли войските си от Централна и Източна Европа, откакто Русия разгласи военни учения в Крим, написа английският вестник The Times

„ Трябва да предоставите гаранции. Трябва да извършите това незабавно, в този момент, а не да продължавате да бръщолевите за това за договаряния, които ще продължат десетилетия “, сподели 69-годишният Путин по време на годишната си конференция в Москва.

Русия насочи поредност от претенции към НАТО предходната седмица, които всъщност го приканват публично да се ангажира да спре по-нататъшната агресия към съветските граници, както и да се откаже от обещанието, че Украйна един ден ще стане член на западния боен алианс.

„ Искаме да подсигуряваме нашата сигурност “, сподели Путин. „ Ние изясняваме това: не би трябвало да има по-нататъшно разширение на НАТО на изток. Топката е в полето на (НАТО). Те би трябвало да ни дадат някакъв отговор. ”

Ако НАТО се съгласи с ултиматума на Русия, то ще бъде насила да изтегли войски и военна техника от Полша и Румъния, както и от Естония, Латвия и Литва. И петте страни също са членове на Европейския съюз.

Путин упрекна НАТО, че пактът е излъгал Москва, като се е разширил до границите на Русия през 90-те и 2000-те години. Когато Русия се оплака, че разширението на НАТО заплашва нейната сигурност, Путин сподели, че блокът е дал отговор с думите: „ Заявете вашите терзания, ние ще създадем това, което считаме за належащо ”.

„ Поставяме ли ракети до границата на Съединени американски щати? Съединените щати пристигнаха в нашия дом със своите ракети: те към този момент са на прага ни “, сподели той. „ Твърде доста ли е да желаеме да не слагат повече ракети покрай дома ни? “

Напрежението се ускори през последните седмици на фона на натрупването на съветска войска покрай Украйна. Алексей Данилов, почитан украински чиновник по сигурността, предизвести през вчерашния ден, че 122 000 съветски бойци са в границите на 125 благи от източните граници на страната му.

Путин сподели, че Кремъл не търси спор в Украйна, само че отхвърли две благоприятни условия да съобщи изрично, че Русия няма да нахлуе.

Над 1200 съветски въздушно-десантни и артилерийски войски, както и химически и биологични сили и военна техника ще вземат присъединяване в ученията в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 година, заяви през днешния ден министерството на защитата на Руската федерация.

Украинските военни също тази седмица организираха бойни учения с американски противотанкови ракети „ Джевлин “ наоколо до територия, която се управлява от подкрепяни от Кремъл сепаратисти. Москва съобщи, че Украйна възнамерява да си върне региона със мощ, изказване, което Киев отхвърли.

В понеделник Путин заплаши с боен отговор, с цел да се опълчи на разширението на НАТО, като упрекна Съединените щати, че възнамеряват да разположат хиперзвукови ракети в Украйна. За разлика от Русия, Съединени американски щати към момента не са създали хиперзвукови оръжия, разяснява английският вестник.

Въпреки борбеното си въодушевление Путин сподели, че има позитивни признаци в готовността на Вашингтон да разиска настояванията на Русия.

„ Нашите американски сътрудници ни споделиха, че са подготвени да стартират тази полемика, тези диалози, в самото начало на идната година в Женева “, сподели той.

Белият дом съобщи, че е отворен за полемики по отношение на разширението на НАТО, само че сподели, че „ няма да компрометира основните правила, върху които е построена европейската сигурност “.

Путин също съобщи през днешния ден, че западните страни са се опитвали да дестабилизират Русия от вътрешната страна през 90-те години, базирайки се на разследващи данни, които той сподели, че е виждал по време на късия си мандат като началник на службата за сигурност на ФСБ. Путин ръководеше ФСБ малко повече от година, преди да бъде назначен за министър-председател от президента Елцин през 1999 година

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР